Rull critica l´actitud d´Espanya i veu que la distància amb el Regne Unit és ´còsmica´

El dirigent de CDC admet que la UE no viu la independència amb tranquil·litat però respectarà els passos democràtics

01.02.2014 | 00:00
Josep Rull, que va omplir la sala d´actes del CaixaForum, va defensar mantenir-se ferms amb la consulta.
Josep Rull, que va omplir la sala d´actes del CaixaForum, va defensar mantenir-se ferms amb la consulta.

TRIBUNA DE GIRONAEl secretari d'organització de CDC Josep Rull va recollir ahir les semblances entre el procés d'independència escocès i el català i va lamentar que el Govern espanyol no s'hagi comportat com el britànic. El també diputat al Parlament va admetre que la Unió Europea no viu amb tranquil·litat la secessió de Catalunya però que respecta que es facin tots els passos possibles.

El procés d'independència de Catalunya i el d'Escòcia tenen semblances però la "distància entre Espanya i el Regne Unit és còsmica". El secretari d'Organització de Convergència Democràtica, Josep Rull, considera que el reconeixement internacional serà una de les claus de la independència de Catalunya i opina que la Unió Europea no viu amb tranquil·litat el procés que es viu a Catalunya, però que també "ens demana que fem tots els passos possibles" perquè la decisió sigui democràtica.
Precisament "Les urnes com aliades de Catalunya" va ser el títol de la conferència escollit pel mateix Rull en la sessió d'ahir de Tribuna de Girona -que organitza la Caixa, Radio Girona i Diari de Girona-. Rull va explicar en el saló d'actes del CaixaForum. Entre el públic, que va omplir la sala, hi eren pràcticament tots els representants gironins de CiU al Parlament, així com nombrosos càrrecs institucionals i orgànics. El representant de CiU va ser presentat pel president de CDC a les comarques gironines, Pere Vila, que el va definir com una persona apassionada i que encarna un esperit positiu davant la vida.
El també parlamentari de CiU va recordar David Cameron, primer ministre britànic, quan se li va preguntar sobre el procés d'independència d'Escòcia. Va assenyalar les diferències amb Espanya. Mentre que Cameron admetia que no li agradava gens el que feien els escocesos, no ha impedit en cap moment el procés. També va explicar que el procés d'Escòcia serà un referèndum consultiu perquè la llei no preveu que sigui vinculant, però "ningú dubta que els britànics acataran el resultat de les urnes". I va citar el cas d'una diputada laborista a Escòcia que advertia que "els britànics no haurien pogut superar la vergonya de no permetre posar les urnes". Per això considera que "el gran drama" és que la distància entre Espanya i el Regne Unit "és còsmica".
Rull va considerar que el procés independència és un "repte apassionant" perquè permetrà una generació de catalans definir "com volem que sigui el país que deixarem als nostres fills".

La democràcia no fractura
Malgrat això va admetre que hi ha gent que "legítimament perceben el procés amb incertesa i una certa por". Per això va advertir que "les urnes no són mai el problema. La democràcia per ella mateixa no fractura".
Va fer un repàs a la història del catalanisme per recordar que la ?rei?v?indicació té un origen cultural i polític al llarg del darrer segle i mig. Rull va recordar que el catalanisme va ser un "gran moviment regenerador, modernitzador, que pretenia reivindicar els millors instruments per servir millor el país". Va avisar que fins i tot s'ha volgut transformar Espanya a través de la reivindicació de les autonomies però que aquest "objectiu ha fracassat".
Rull també va emfatitzar en els aspectes que fan que Catalunya serà econòmicament viable si aconsegueix la independència i va posar de relleu que l'objectiu és aconseguir un nou país que es construeixi amb justícia social. Va recordar el dèficit fiscal del 8%, el més alt de tota la Unió Europea
El secretari d'organització de CDC va admetre que "cal construir una majoria social imbatible". Rull va posar sobre la taula els quatre escenaris per aconseguir la independència que han d'estar garantits, un dels quals és la celebració de la consulta el 9 de novembre vinent. En primer terme Rull va demanar convèncer els catalans de la necessitat de votar i de no moure's de la data establerta per anar a les urnes.
També va remarcar el treball que estan fent des del Consell per la Transició Nacional per preparar l'endemà de la votació. Va concretar que "l'endemà del referèndum no hi haurà la independència". Però caldrà tenir preparada una hisenda pròpia, treballar el reconeixement internacional, mantenir l'ordre interior i donar seguretat jurídica. D'aquest manera, segons Rull es garanteix la continuïtat i el control per poder construir el nou país.
En aquest aspecte el representant de CIU va remarcar que "cadascú ha de tenir el dret i l'obligació de participar amb el màxim d'ambició a construir el nou país" i va avisar que a Europa els països que estan progressant són els que tenen la dimensió de Catalunya.

Comarques

Turistes lluny del litoral, a la catedral de Girona.
Només un 7,4% dels turistes s'allotgen en hotels que no són a la Costa Brava

Només un 7,4% dels turistes s'allotgen en hotels que no són a la Costa Brava

Al conjunt de l'estat, Barcelona va ser el punt turístic amb més alt nombre de persones als hotels

Més d´un centenar de persones es manifesten a la Rambla de Figueres

Més d´un centenar de persones es manifesten a la Rambla de Figueres

La comunitat musulmana surt al carrer per reivindicar que arran dels fets no es relacioni el...

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

El pare de Mohamed Aalla assegura que el seu fill detingut «no ha fet res»

Brahim Aalla diu que no va notar cap comportament estrany en els seus altres dos fills però admet...

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

«No són un Estat i tampoc segueixen la doctrina de l´Islam, són terroristes»

Entrevistem la doctora Bramon quan fa tot just una setmana dels atemptats terroristes de...

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Barcelona reforçarà la presència d´agents i obstacles al carrer

Faran més hores extres i patrullatges i augmentaran els elements mòbils permanents o provisionals...

Es preveu una tercera onada de calor els últims dies d´agost

Es preveu una tercera onada de calor els últims dies d´agost

Els experts preveuen un final de mes amb temperatures que tornen a l'alça amb semblances als...

Enllaços recomanats: Premis cinema