Una tercera empresa demana permís per buscar gas i petroli a la Costa Brava

Tretze entitats ecologistes han presentat al·legacions al Ministeri d'Indústria contra el projecte per fer prospeccions

01.02.2014 | 07:51

SONDEJOS SÍSMICSEl Ministeri d'Indústria té sobre la taula un nou projecte per realitzar prospeccions d'hidrocarburs davant les costes gironines, en una àrea de 14.000 quilòmetres quadrats compresa entre els golfs de Lleó i de València i que s'estén fins a les illes Balears. L'Estat encara ha de resoldre dues sol·licituds anteriors, realitzades per empreses diferents, i aquesta darrera ja ha topat amb el rebuig ecologista.

Una altra empresa -la tercera- ha demanat permís a l'Estat per fer prospeccions d'hidrocarburs -de gas i petroli- davant les costes de Girona, dintre d'una àrea que s'estén 14.000 quilòmetres quadrats entre els golfs de Lleó i de València, acostant-se a les illes Balears. Es tracta d'una campanya de sondejos sísmics projectada per la companyia Spectrum Geo Limited, contra la qual les tretze entitats ecologistes que integren la plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana ja ha presentat al·legacions al Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), la Institució Alt Empordanesa per a l'Estudi i Defensa de la Natura (Iaeden)-Salvem l'Empordà i el Projecte Ninam, que estudia els cetacis a l'entorn del Parc Natural del Cap de Creus, estan entre els signants de les al·legacions, que dijous es van adreçar a la Direcció general de Polítiques Energètiques i Mines del Ministeri d'Indústria. A més, la plataforma vol que la Generalitat emeti un informe i es posicioni sobre el projecte.

Previsió per a finals de 2014

Aquesta darrera petició de recerca d'hidrocarburs s'afegeix a la cua de les que el 2012 ja van realitzar les empreses Repsol, Capricorn Spain Limited i Seabird Exploration, i contra les quals també es van presentar recursos. Fins al moment, però, no s'ha fet pública cap resolució al respecte.

El nou projecte dissenyat per Spectrum s'anomena "Campanya sísmica 2D en àrees lliures del Mediterrani Nord-occidental-mar Balear" i preveu acostar-se fins a 31 quilòmetres de les costes gironines; una distància que, en algun punt de les Balears, s'escurça fins a tan sols 25 quilòmetres.

Un portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona, Enric Cortiñas, va recordar que "ja hem presentat al·legacions a dos projectes a les comarques de Girona" -sobre les quals encara no han obtingut cap resposta- i va alertar que "ara hi ha una tercera empresa que demana fer un estudi en una zona que se superposa amb els anteriors". Cortiñas va remarcar que els paràmetres del nou estudi "coincideixen en superfície" amb els anteriors i va concretar que preveuen fer les prospeccions a finals de 2014.

Aquest és el tercer projecte per buscar hidrocarburs al Mediterrani occidental i que afecta la Costa Brava; però si es té en compte tot Catalunya, encara n'hi ha un quart davant les costes de Tarragona.

La pesca i el turisme, en risc

La plataforma Aturem les prospeccions a la costa catalana ha demanat "la paralització immediata de tots els projectes d'hidrocarburs que amenacen els importants ecosistemes naturals del Mediterrani". Però la seva alerta no es refereix únicament als valors naturals d'aquesta àrea, sinó que també apunta cap a l'economia i adverteix que les prospeccions "tindrien greus afectacions sobre activitats econòmiques com la pesca i el turisme". En les al·legacions que s'han presentat al Ministeri d'Indústria, els grups ecologistes remarquen que la zona afectada "té el turisme i la pesca com a principals sectors econòmics", els quals sortirien perjudicats tant de les prospeccions marines prèvies com de la possible extracció d'hidrocarburs.

El principal argument legal de la plataforma d'entitats ecologistes és que cap dels projectes presentats, i tampoc aquest últim, compleixen les normatives espanyoles i europees de protecció del medi marí. El mateix col·lectiu assegura que els sondejos que s'han proposat incompleixen la Llei estatal d'hidrocarburs perquè superen la superfície màxima autoritzada.

Més enllà de les qüestions legals, Aturem les prospeccions a la costa catalana afirma que si els treballs s'arribessin a executar "tindrien greus afectacions sobre la fauna i la flora marina"; un fet que afegiria als esmentats impactes negatius sobre els negocis pesquer i turístic.

Acumulació de prospeccions

En consideració de la plataforma, un altre motiu per denegar la sol·licitud que Spectrum ha formulat a l'Estat és que no s'han tingut en compte "els efectes acumulatius de totes les prospeccions sísmiques que es volen desenvolupar a la mateixa zona". Una àrea que, tal com remarca la plataforma, és "d'especial interès per a la fauna marítima". Per aquest motiu, les entitats ecologistes són taxatives en denunciar que en un espai d'aquestes característiques -que inclou el Parc Natural del Cap de Creus i un sector proposat per fer-hi una gran reserva marina- "el principi de precaució" hauria de prevaldre "sobre els interessos econòmics de les empreses".

Enllaços recomanats: Premis cinema