Més de 3.000 nous càncers van passar per l'Institut Català d'Oncologia -ICO- de Girona al llarg de l'any passat. Aquesta xifra confirma aquesta malaltia com una de les més prevalents en la nostra societat. No en va és la causa més freqüent de mort en els homes i la segona en les dones.

Coincidint amb el dia mundial del càncer, que se celebra avui, l'ICO va avançar algunes dades de la intensa activitat que porta a terme dia a dia per combatre aquesta malaltia: el centre gironí va tancar l'any amb 20.366 quimioteràpies, 1.369 sessions d'oncologia radioteràpica i un registre superior als 6.000 pacients -a banda d'aquests 3.000 de nous.

La paritat de casos entre homes i dones és gairebé absoluta -el sector femení supera el masculí en només 6 casos-, i la franja d'edat on es concentren la gran majoria de càncers és entre els 60 i els 79 anys. Tanmateix, la malaltia afecta a totes les edats com ho demostren els 45 càncers infantils i juvenils -fins a 19 anys- que ?actualment es tracten a l'ICO gironí.

Més tumors, menys mortals

Els més de 3.000 nous casos evidecien per un costat un augment del nombre de càncers provocat per un envelliment poblacional però també una millor detecció i tractament.

En aquest sentit, els especialistes creuen que la mortalitat de la majoria de tumors seguirà disminuint com a conseqüència precisament de la detecció precoç, i també dels nous fàrmacs encaminats a ser més específics i a deixar menys efectes secundaris.

A Ramon Salazar, investigador del grup de càncer colorectal de l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge -Idibell- i cap de recerca clínica i traslacional de l'ICO, no li agrada parlar de medicina personalitzada, prefereix parlar de medicina de precisió. "Estem treballant per trobar les signatures moleculars de cada subtipus de càncer per poder fer una recerca específica del tractament que caldria aplicar a cada un d'ells".

"La il·lusió dels oncòlegs és convertir-nos en doctors moleculars" afirma Salazar. "És a dir comptar amb totes les alteracions genòmiques rellevants en cada tumor i al costat tota una bateria de medicaments eficaços per tractar cada una de les alteracions que els provoquen".

Segons l'ICO, els tumors més freqüents atesos en homes al llarg de 2013 van ser el càncer de pròstata, pulmó i còlon i recte. En dones ho van ser el de mama, còlon i recte, i cos d'úter. L'OMS dedicarà la jornada d'avui a trencar els mites sobre la malaltia. De la mateixa manera les entitats de suport als afectats d'aquesta malaltia també aprofitaran el dia per fer diversos actes commemoratius.