Una vintena de petits hotels amb restaurant de Girona opten a la distinció d'especialitat gastronòmica. Es tracta d'una nova categoria creada per la Direcció General de Turisme amb l'objectiu de reconèixer els establiments de menys de 50 habitacions que tenen un tracte proper i que compten amb un restaurant amb oferta gastronòmica de qualitat i productes de proximitat. L'objectiu de la iniciativa, que s'impulsarà en els propers mesos, és visualitzar que en els hotels petits també s'hi pot menjar bé. Per obtenir l'especialització, cal superar una auditoria. A Girona, per exemple, hi ha establiments amb estrelles Michelin com el Casamar de Llafranc o el Miramar de Llançà que ofereixen habitacions.

La Direcció General de Turisme està impulsant una nova especialització pensada per aquells petits establiments de fins a 50 habitacions i 100 places que també ofereixen com a al·licient un restaurant amb cuina catalana i producte de proximitat.

Un dels territoris que més establiments d'aquestes característiques reuneix és la demarcació de Girona. Per això, la Direcció General de Turisme s'ha posat en contacte amb el Grup Costa Brava Hotels per tal que els ajudi a impulsar aquesta nova especialització. Segons va explicar el gerent del grup, Martí Sabrià, s'han seleccionat una vintena d'establiments de la demarcació que podrien complir els requisits que demana la direcció general per poder formar part d'aquest "club".

Els eixos principals per obtenir l'especialitat són que l'hotel i el restaurant siguin de gestió familiar i de tracte proper, que l'allotjament sigui de qualitat i confortable, que l'oferta gastronòmica sigui de qualitat i que tingui una gran representació de plats de cuina catalana elaborats amb productes de proximitat i de denominacions d'origen protegides, així com que l'establiment dinamitzi a nivell econòmic i cultural el territori.

Cal passar una auditoria

Per obtenir aquesta certificació, cal que els establiments superin una auditoria que acredita que compleixen aquests requisits. Llavors, després de pagar una quota, aquests hotels gastronòmics es beneficien de les accions de promoció d'aquesta nova especialització, a través de publicacions en premsa o de participació en fires turístiques com el Saló Internacional del Turisme de Catalunya.

"Aquesta especialització està pensada per integrar-hi aquells petits establiments que tenen el perfil de restaurant amb habitacions i que el seu epicentre empresarial és fer bona cuina", va explicar Sabrià, que va avançar també que des del grup ja han iniciat contactes amb diferents establiments perquè se sumin a la iniciativa. "Crec que la Generalitat ha vist l'oportunitat d'aprofitar el bon moment de la gastronomia catalana i és un intent per explicar que el fet de menjar bé no es circumscriu només a les taules dels grans restaurants estrellats", va reflexionar.

Alguns dels establiments que podrien obtenir aquesta distinció d'especialitat gastronòmica són petits hotels amb restaurant reconeguts fins i tot amb estrelles Michelin. És el cas del Miramar de Llançà, amb Paco Pérez al capdavant (dues estrelles Michelin), el Casamar de Llafranc, de Quim Casellas (una estrella Michelin) o Ca l'Arpa de Banyoles.

Segons va explicar el gerent de Costa Brava Centre, molts dels hotels que intentaran que se sumin a la iniciativa formen part de la marca Petits Grans Hotels de Catalunya, com és el cas d'El Far de Palafrugell, El Molí de Pont de Molins, El Teatre de Regincós, La Plaça de Madremanya, Masia La Palma d'Espinavessa, Mas Ros de Cassà de la Selva, Sa Tuna de Begur, Els Petits Caçadors de Ribes de Freser o Es Portal de Pals.

També hi ha d'altres aspirants que són del grup Costa Brava Hotels com el Sa Punta de Begur, NM Suites de Platja d'Aro, Castell d'Empordà de la Bisbal o Mas Torrent a Torrent. A més, del grup Blau Verd Hotels són Cal Sastre de Santa Pau, Mas Pau a Avinyonet de Puigventós, El Grèvol de Llanars o Can Xiquet a Cantallops.