La delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Porqueres (Pla de l'Estany) per no tenir penjada fora de l'edifici la bandera espanyola. La delegació del govern espanyol ja havia enviat prèviament dos requeriments al consistori recordant-los que estaven incomplint la llei de banderes i que havien de penjar la 'rojigualda'. L'alcalde, Salvador Ros, (Independents per Porqueres, vinculats a ERC) ha explicat que al consistori mai hi ha banderes penjades, excepte durant la festa major, i que no tenen pals per posar-n'hi cap. A més, lamenta que el govern espanyol es gasti diners en perseguir aquests temes.

Després d'enviar dos requeriments a l'ajuntament, la delegada del govern espanyol ha fet un pas més i ha interposat un recurs contenciós administratiu contra l'Ajuntament de Porqueres per no tenir posada la bandera espanyola. L'alcalde, Salvador Ros, ha recordat que ja van respondre als requeriments dient que no tenien la infraestructura adient per posar banderes a fora l'ajuntament i explicat que, a més, mai no en tenen cap de posada, ni l'espanyola ni la catalana. "A Porqueres només hi posem banderes quatre dies l'any per a la festa major", ha detallat.

A més, Ros recorda que l'edifici del consistori està situat en un polígon industrial on, de nit, no hi passa ningú i no poden garantir la seguretat de les banderes que estiguin penjades fora de l'edifici. L'alcalde també ha afegit que la llei de banderes recull que la bandera espanyola ha d'estar penjada a tots els edificis públics. "No volem crear cap precedent, si la posem a l'ajuntament ens poden demanar que la posem a tots els demés edificis", ha dit Ros.

L'alcalde ha lamentat que en uns moments de crisi "amb tantes necessitats socials", l'Estat es dediqui a "perseguir" aquests aspectes i destini diners a demandar ajuntaments. A més, ha assegurat que fins que no hi hagi sentència ferma no pensen penjar la bandera espanyola ni tampoc cap altra.

Segons dades de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), la delegació del govern espanyol a Catalunya va denunciar 194 ajuntaments durant el 2013. D'aquests 194, 75 han estat portat als tribunals per impulsar la sobirania fiscal; 61 per no penjar la bandera espanyola; 42 per declarar-se "territori català lliure i sobirà"; 14 per pagar la quota anual de l'Associació de Municipis per la Independència; un per cedir un local a l'AMI i, finalment, la contractació de trens per l'Onze de Setembre de 2012.