L'Ajuntament d'Olot ha tancat l'exercici del 2013 amb un superàvit de 597.000 euros d'un pressupost de més de 25 milions d'euros. El consistori, governat per CiU, atribueix aquest estalvi a mesures de contenció de la despesa en àmbits com el capítol de personal o amb la factura energètica, i sobretot en no haver demanat nous crèdits per a inversions que haurien incrementat el nivell d'endeutament. Segons ha explicat l'alcalde, Josep Maria Corominas, el principal objectiu és continuar reduint el deute, que ara ja està per sota del 75%. En xifres globals representa rebaixar els prop de 20 milions de deute que tenen actualment fins als 16 MEUR al finalitzar aquesta legislatura.

L'Ajuntament d'Olot fa una valoració positiva del romanent positiu aconseguit en el tancament de l'exercici del 2013 xifrat en 597.000 euros. Segons l'alcalde, Josep Maria Corominas, "hem executat amb prudència seguint les recomanacions d'intervenció i dels tècnics per al final aconseguir diners per destinar a inversions sense haver de demanar nous crèdits". Actualment, el nivell d'endeutament del consistori està per sota del 75% -l'any 2011 era del 91%- i tot i que legalment ja podrien demanar nous crèdits l'equip de govern veu prioritari seguir reduint el dèficit.

L'Ajuntament paga uns 3,2 MEUR en concepte d'interessos i amortitzacions per any. Quan van arribar al govern l'any 2011 el deute era de 28,8 milions d'euros i el que es vol és arribar als 16 milions d'euros al final de la legislatura. Actualment, el deute es troba al voltant dels 20 milions d'euros. "El gran objectiu és retornar el deute perquè no volem destinar tants diners a pagar interessos", afegeix Corominas.

Una part important del romanent positiu s'ha aconseguit amb la reducció de la despesa de personal, amb mesures com ara la no substitució de jubilacions de treballadors i oferint els mateixos serveis sense incrementar la plantilla. També s'ha fet un esforç per reduir la factura energètica i millorar l'eficiència. L'alcalde ha explicat que gràcies al bon ús dels contenidors del reciclatge de plàstic a la ciutat s'han aconseguit 100.000 euros amb el reaprofitament del material recollit.

Aquest és el tercer any consecutiu que l'Ajuntament d'Olot aconsegueix superàvit. L'any 2011 va ser de 232.000 euros i el 2012, de 321.422 euros. Els diners es destinaran a noves invesions com ara millores en l'entorn de la Plaça del Mercat.

La liquidació del pressupost és un dels punts que es debatran en el ple que se celebra aquest vespre.