Diu la història que després de tres anys de batalla en la Tercera Guerra Púnica, un militar de la República romana victoriosa va ordenar sembrar la ciutat de Cartago vençuda amb sal per impedir que mai més pogués créixer res en aquells terrenys. Segles després l'efecte de la sal sobre la terra s'ha manifestat d'una forma ben diferent, amb la creença que l'aigua de mar no pot ser utilitzada en l'extinció d'incendis, precisament per l'efecte nociu de la sal sobre la vegetació. La creença, però, és falsa, ja que no hi ha cap legislació que impedeixi que els Bombers puguin recórrer al mar com a punt de càrrega dels hidroavions, tal com va passar la setmana passada a l'incendi de Vall-llobrega.

La presència dels avions del Ministeri i de la Generalitat a la platja de Palamós i Sant Antoni el diumenge a la tarda i el dilluns al matí va aixecar dubtes entre la població. Podien els Bombers utilitzar aigua salada per extingir l'incendi, tenint en compte l'efecte que pot tenir en la regeneració de la vegetació?

La resposta, segons els Bombers, és clara: sí. "No hi ha cap tipus de legislació ni recomanació. La zona on s'estava treballant era molt propera al mar, fet que fa que la zona ja tingui un ambient salat. A part, quan estem parlant d'un incendi forestal, si no s'ho carrega l'aigua s'ho carregarà el foc", explicava el cap de la Divisió de la Selva Central i dels Mitjans Aeris dels Bombers, Manel Bosch. En aquest sentit, explicava que l'única prioritat és acabar amb el foc com més aviat millor.

El responsable dels mitjans aeris exposava que a diferència dels helicòpters, els hidroavions estan capacitats per anar al mar tot i l'efecte corrosiu que té la sal en els dipòsits. En el moment d'actuació, el que es té en compte és el temps de resposta. "Davant d'un incendi forestal, i més en aquest cas, que hi havia urbanitzacions a prop, el que prioritzem és el temps que es tarda entre que un mitjà aeri agafi aigua i la llenci", assegurava.

En el cas de l'incendi de Vall-llobrega, Bosch va explicar que l'onatge del mar va impedir als hidroavions de la Generalitat, més lleugers que els del Ministeri, poder carregar, fet pel qual van haver d'anar a Banyoles. "Amb els avions del Ministeri estàvem tirant aigua cada quatre minuts, i amb els altres, cada 20 minuts. Si haguéssim pogut agafar a mar, hauríem agafat a mar", exposava el responsable dels mitjans aeris.

Per la seva banda, entitats naturalistes i ecologistes consultades van afirmar que desconeixen si hi havia cap impediment perquè els Bombers poguessin anar al mar. Des del Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF) van afirmar que no hi ha cap estudi que demostri quin efecte té l'aigua salada en extinció de focs i que en tot cas la prioritat ha de ser que el bosc no es cremi.