Els representants sindicals de mestres i professors han reaccionat radicalment en contra del nou Decret del Departament d'Ensenyament, que el Consell de Govern de la Generalitat va aprovar ahir i que permet als directors dels centres públics escollir fins a la meitat de la seva plantilla. Els sindicats majoritaris van coincidir en exigir la retirada de la norma, Ustec·STEs anuncia que la impugnarà i que, si cal, acudirà a la Fiscalia General de l'Estat, FETE-UGT denuncia que fomenta l'amiguisme i CCOO

Les direccions podran proposar el 50% de la plantilla dels seus centres en funció de la formació i l'especialització dels docents, una opció que no afectarà els funcionaris sinó els interins, i que aposta per potenciar els especialistes en anglès. Ara bé, la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar que en 409 centres de Primària (297) i de Secundària (112) catalans situats en entorns d'alta complexitat socioeconòmica, totes les vacants per jubilació -i no només el 50%- podran ser proposades pels directors.

L'aprovació del nou decret que "perfila els llocs de treball docents" -tal com el va presentar Ensenyament- s'esperava per a finals d'any, però va arribar ahir. Poques hores després de fer-se públic, la Federació d'Educació de CCOO va convocar protestes per avui a Barcelona i una assemblea oberta, a més d'una concentració davant la seu del Departament d'Ensenyament per dijous a partir de les 7 de la tarda. El secretari de Comunicació d'aquest sindicat a Girona, David Pérez, va afirmar que s'hi quedaran fins que Rigau accedeix a negociar amb ells.

El portaveu d'Ustec·STEs a Girona, Xavier Díez, va acusar la Conselleria de "dinamitar els equilibris de poder del claustre" en favor d'un "funcionament d'empresa privada" i va advertir de la possibilitat que es produeixin alguns casos de "clientelisme" polític o de "judicialitzar" els centres. Díez va afirmar que "el primer que farem serà impugnar el decret i intentar que un tribunal l'aturi" i que seguiran demanant als claustres, i als mateixos directors, que es resisteixin a aplicar-lo per raons "perquè empitjorarà la dinàmica dels claustres i les escoles".

Per CCOO, David Pérez va denunciar que el decret "és completament contrari a l'autonomia de centres i a la necessària pluralitat educativa". A més, Pérez va remarcar que "posa els directors en un compromís perquè els fa responsable jurídics de les decisions del personal que contracti, quan fins ara ho era l'administració".

En la seva opinió, "és una provocació en tota regla perquè, des de fa mesos, amb aquesta Conselleria s'ha acabat la negociació sindical". CCOO va criticar que "Rigau apliqui als representants dels treballadors la mateixa medicina que Wert li dóna a ella".