Gran acceptació de la primera campanya de patata de sembra de Molló (Ripollès). S'ha venut tot l'estoc d'aquesta primera collita, 2.750 quilos, des que es va convertir l'any passat en l'únic municipi de Catalunya en aconseguir per primer cop la certificació per produir la "llavor de llavor". Fins ara, aquells que volien sembrar patata havien de comprar-ne a altres punts de l'Estat. L'any 2011, el grup de productors de Trumfa de la Vall de Camprodon que formen part de la Cooperativa Ramadera de Molló van iniciar els tràmits i el setembre passat es va obtenir la primera collita, certificada com a classe A, és a dir màxima qualitat i de producció ecològica. Es va cultivar als terrenys del Mas El Carol.

Un total de 2.750 quilos venuts de patata de sembra produïda a Molló (Ripollès), a la finca del Mas El Carol. Aquesta és la xifra del balanç de la primera campanya que ha acabat fa pocs dies des que aquest municipi es va convertir en l'únic indret a Catalunya que pot comercialitzar el producte amb aquesta finalitat. Fins ara, aquells que volien sembrar patata havien de comprar-ne a altres punts de l'Estat.

"La gent n'ha demanat molt i ho hem venut tot; no sabíem com aniria perquè no ho havíem fet mai", reconeix Josep Pastoret, propietari del Mas El Carol, la primera finca del municipi que ha produït la patata de llavor certificada. De cara a la pròxima campanya preveuen incrementar en 500 o 600 els quilos però no pas més perquè no volen tenir excedents. "No ens podem esverar perquè si en tenim moltes i no les venem, de què en farem?", afegeix el propietar de l'explotació, l'única que de moment està acreditada a la zona. Els compradors eren bàsicament cooperatives i particulars de les comarques gironines i de l'àmbit metropolità.

Inicialment es preveia una collita de 3.500 quilos però es va haver de descartar-ne una part perquè les patates era massa grans i no es podien utilitzar com a llavor.

Una primera prova després de dos anys de tramitacions

El grup de productors de trumfes de la Vall de Camprodon, dins de la cooperativa Ramadera de Molló, va iniciar els tràmits l'any 2011. La cooperativa es va inscriure al registre Oficial de Proveïdors de Material Vegetal i, va fer la declaració de cultiu per a la campanya 2013-2014.

Amb la publicació al DOGC de l'autorització per a la producció de patata de sembra es va determinar que la localitat per produir la "llavor de llavor" és Molló. L'ordre d'Agricultura fa referència al municipi sencer però, de moment, només s'ha acreditat una explotació, el Mas El Carol, i així serà també de cara a l'any que ve. En un futur, es podria ampliar a altres explotacions en funció de la demanda.

Una patata d'alçada molt valorada

La patata de la Vall de Camprodon és de la varietat Kennebeck i té la peculiaritat que es cultiva a més de 900 metres d'altura i amb un clima de muntanya, un fet que alenteix el creixement del tubercle durant els mesos que creix sota terra, moment en què va agafant tots els nutrients. El fet d'estar a aquesta altura també impedeix que hi puguin haver plagues o insectes que malmetin la collita i per això quatre dels set productors de la Vall de Camprodon ja fan cultiu ecològic, sense necessitat d'utilitzar pesticides.

A aquesta zona només es fa una collita a l'any i els seus promotors asseguren que no són com les que es troben a les grans superfícies. El preu, però, és més elevat que les altres varietats que es produeixen a gran escala i això dificulta la seva comercialització. Si un quilo de patata corrent val cinquanta cèntims, la de la Vall de Camprodon costa gairebé el doble. Fins ara, la trumfa es podia trobar a la comarca del Ripollès i la Garrotxa però no més enllà perquè el transport encareix massa el producte.