El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va advertir ahir a RAC 1 que la Generalitat exigirà la gratuïtat de l'AP-7 entre Barcelona i la Jonquera si el govern espanyol compleix amb l'anunci fet dies enrere d'alliberar el tram Tarragona-València de la mateixa autopista. Vila va denunciarque si es tira endavant aquest anunci, es posaria de manifest la "incoherència" del model estatal d'autopistes, amb les concessionàries de les radials de Madrid "en fallida" i anuncis de quitances de deute del 50%. Segons el conseller, aquesta situació s'ha produït per la mala planificació de l'Estat, que s'ha fet la competència amb autovies gratuïtes paral·leles a les autopistes de pagament.

"Mentre els catalans quan ens desplacem pel mig de Catalunya hem de fer servir la tarja de crèdit o de dèbit, quan sortim al conjunt de l'Estat a més sabem que amb els nostres impostos els paguem els seus despropòsits", va declarar Vila davant l'anunci de l'Estat que pretén rescatar les autopistes radials de Madrid per la situació de fallida de les seves concessionàries.

Tot plegat respon, segons el conseller, a un model incoherent. I per això adverteix que l'Estat ha de tenir "l'honestedat i la valentia" de reconvertir-lo i incorporar "el pagament per ús" a les seves autopistes. En lloc d'això, el govern de Mariano Rajoy va anunciar fa uns dies la pretensió d'alliberar el tram Tarragona-València de l'AP-7 el 2019. És aquí on Vila fa el seu advertiment: "Si vostès volen fer gratuïta l'AP-7 entre Tarragona i València serà absolutament imprescindible que també facin gratuïta l'AP-7 entre Barcelona i la Jonquera. Si són capaços de fer això, jo em trauré el barret".

Quan se li va demanar que aprofundís en aquest comentari, el conseller va afegir: "Si el 2019 s'allibera l'autopista Tarragona-València, és evident que el 2021 -quan acaba la concessió- el tram de l'AP7 entre Barcelona i la Jonquera també s'haurà d'alliberar".

I va afegir: "Compte amb continuar accentuant la incoherència d'un model que com demostren les radials de Madrid no s'aguanta per enlloc, fa aigües per tot arreu i només fa que costar-nos diners en especial als catalans però de fet a tots els espanyols".