Un pacient, un lector. Aquesta és la campanya que ha posat en funcionament l'hospital Trueta, amb l'objectiu de posar en contacte els pacients ingressats amb voluntaris que els llegeixen llibres en veu alta. El servei arriba de la mà de l'associació BiblioArreu, la Biblioteca Pública de Girona i l'Associació de Voluntaris de La Caixa, que han rebut una formació específica per dur a terme aquest acompanyament a les habitacions del centre sanitari.

Els usuaris que desitgin rebre aquest servei, del qual tenen coneixement a través de cartells i del canal de televisió gratuït de les habitacions, han de trucar a la Fundació La Caixa, que recull la seva petició.

El pacient es posa en contacte amb un voluntari, que el mateix dia va a l'habitació indicada per compartir amb l'usuari la lectura del llibre que desitgi. El voluntari també pot fer els seus suggeriments, segons les necessitats o circumstàncies del pacient.

Aquest nou servei és gratuït i s'emmarca en la voluntat de fer del Trueta un hospital amable. Complementa el que es van posar en marxa fa mig any les mateixes institucions, que ha servit per acostar tot el fons documental prestable de la Biblioteca Pública de Girona als pacients hospitalitzats al Trueta i als seus familiars.

Des d'aleshores, una voluntària de l'Associació -i tècnica de biblioteca- es desplaça tres cops a la setmana fins al Trueta, on ofereix a tots els pacients ingressats i als seus acompanyants la possibilitat de passar una bona estona llegint un llibre o una revista, veient una pel·lícula o escoltant música.

Abans de marxar d'alta, el pacient pot retornar el material en una bústia situada al punt d'informació de l'hospital o bé, un cop al seu domicili, portant-lo directament a la biblioteca més propera, que farà les gestions oportunes per retornar-lo a la Biblioteca Pública de Girona a través del servei de Préstec Interbibliotecari.