dissabte Moments de compromís

"Les mobilitzacions independentistes tenen un to festiu que em preocupa", em reconeix un polític independentista, conscient que arriben uns temps que aquesta convicció no es podrà limitar a la valentia de les xarxes socials i a la cita anual i reivindicativa, però també festiva, de l'11-S.

Aquest polític creu que arriben moments "de compromís majúscul". I es pregunta: "com reaccionarà la ciutadania si Rajoy suspèn el govern de Catalunya o, més greu encara, envia l'exèrcit?" Bona pregunta. És molt possible que s'hagi de respondre. O no, perquè si una cosa ens demostra la història és que el desenvolupament d'esdeveniments d'aquestes característiques és del tot imprevisible i sobtat.

diumenge Sobres i influències

Està essent molt revelador el sumari del cas Manga que, tan detalladament, està relatant aquest diari. És així amb independència del resultat judicial final d'aquest cas de suborns, tràfic d'influències i corruptela, amb epicentre al Consell Comarcal de la Selva. Està essent revelador perquè ensenya les vergonyes d'una classe política de províncies i de determinades pràctiques empresarials. Un "sistema" que durant anys ha fet de la influència i el sobre, un ombrívol sistema paral·lel. Un muntatge que és una traïció al ciutadà.

dilluns Avortament

Una vintena de dones del grup Glòria Compte han inscrit el seu cos al Registre de la Propietat de Figueres. Una acció per denunciar l'atac a la llibertat de les dones que és la nova llei de l'avortament que promou el ministre hereu de Torquemada, Ruiz Gallardón.

No tots els governs no són conscients que avui en dia no es pot governar en contra de l'opinió de la majoria perquè més d'hora que tard, s'acaba pagant.

La desafortunada reforma de la llei de l'avortament ha estat -de moment- l'error més important del govern de Rajoy.

dimarts Concessions

La concessió del tram nord de l'AP-7, Barcelona-La Jonquera, acaba el 2021. En realitat la concessió ja ha acabat diverses vegades, ja que estem parlant d'una de les autopistes de peatge més antigues. Però no obstant això difícilment mai la veurem alliberada de barreres. Ho diu, perquè ho intueix, el president d'Abertis, Salvador Alemany, que lògicament està molt interessat que així sigui perquè és el seu negoci. En canvi no és tan lògica, per no dir que és sospitosa, l'actuació dels governs dels últims trenta anys, incapaços de donar una alternativa segura i desdoblada.

dimecres Confiança

Durant aquesta crisi molts han defensat que la confiança és tan important com la marxa real de la pròpia economia. Les reserves de viatges de vacances dels catalans per aquest estiu han augmentat un 20% respecte a l'any passat. Destaca l'augment estratosfèric de reserves per anar al sud de França amb l'AVE/TGV. Les agències de viatges ho atribueixen a la sensació de seguretat que tenen ara mateix els ciutadans, que els fa destinar els diners que fins ara guardaven, a l'oci. La confiança és una sensació que, es miri com es miri, és un intangible que mai se sap quan es desplomarà. Per això durant aquesta crisi hem descobert que l'economia és una pseudociència plena de xarlatans.

Dijous Dones de ràdio

A la Llibreria 22 es presenta Dones de ràdio, de Sílvia Espinosa, basat en la seva tesi doctoral. El llibre rememora un dels moments més màgics de la ràdio: El seu naixement. Un període que les dones van tenir en aquell mitjà un paper tant o més transcendental que l'home, en una època de grans il·lusions i esperances, esmicolades violentament per un aixecament militar i una dictadura militar i catòlica.

Espinosa exhuma la memòria silenciada d'aquestes dones valentes, compromeses i cultes, i les situa en el lloc de la història que els hi pertoca. Un dia important per la ràdio catalana, que recuperant aquest fragment oblidat de la seva història, fa encara més extraodinaris els seus quasi 90 anys de vida al país.

Divendres La ciència no decep

"La ciència no decep mai", diu el forense Narcís Bardalet, durant la presentació dels resultats de l'estudi que han fet a unes de les tres mòmies que té el museu Darder de Banyoles. És cert, la ciència pot ser frustrant però mai decebedora.

Bardalet sempre ha estat un apassionat desmesurat de la seva feina. El director de l'Institut de Medicina Legal de Girona no és la primera vegada que surt de les seves autòpsies i de les visites a nens (també és pediatra), per dedicar-se a algun projecte que l'apassioni. Ja va analitzar les restes del controvertit -i ja sepultat- negre de Banyoles per descobrir que estava farcit de fustes i diaris o, anteriorment, va embalsamar Salvador Dalí, imposant que -com ja feien els egipcis amb altres ginys i objectes- deixessin el marcapassos dins la mòmia del pintor. Un homenatge a la ciència.