La plataforma Salvem el Terraprim i els ajuntaments de Ventalló, Viladamat, Bellcaire d'Empordà, l'Armentera i la Tallada d'Empordà han presentat conjuntament un recurs contenciós administratiu al TSJC per aturar el projecte de parc eòlic que l'empresa Enel Green -abans Endesa- vol construir a Ventalló. "És un canvi substancial, ara anem tots junts i la Generalitat haurà de pronunciar-se", ha assegurat el secretari de la plataforma, Enric Pladevall.

A voltant del 2005, la Generalitat va donar l'autorització administrativa a aquest projecte i, ràpidament, el territori va presentar un recurs d'alçada perquè el Departament d'Empresa i Ocupació revoqués la seva decisió. El projecte, que afectaria principalment Ventalló i Viladamat, projectava un total de 10 molins de més de 150 metres d'alçada que s'instal·larien a la serra de Ventalló, una zona muntanyosa que supera de poc els 100 metres d'altura. Els aerogeneradors tindrien una potència total de 20 megawatts. En principi, aquest projecte d'Enel Green s'emmarcava en un pla global mitjançant el qual la companyia tenia previst instal·lar diversos parcs eòlics de petites dimensions arreu de les comarques gironines.

Fa més de vuit anys que la plataforma Salvem el Territori lluita contra aquest projecte que, des del territori, asseguren que "destruirà" el paisatge de la zona. Els opositors són "optimistes" i esperen parar el parc però ressalten que si no és així, tenen "altres alternatives".

En tant que argument principal per refermar aquestes alternatives, els organismes opositors exposen que el lloc idoni per a un parc eòlic són els terrenys ubicats a prop del TGV, la MAT i l'autopista. Consideren que en aquesta zona el perjudici que hauria de suportar el parc eòlic seria menor que en els terrenys proposats a Ventalló.

Com a principal inconveninent exposen l'impacte en el paisatge. Segons ells, es tracta de torres de 150 metres d'alçada que es veuran des de tots els angles. El perjudici, segons ells, s'agreuja pel fet que abans d'elevar-les, les torres hauran de ser transportades al parc. Per fer-ho argumenten que hauran d'obrir camins capaços de suportar els camions que portin les estructures.

A més, mantenen que les dades del moviment del vent no són agafades de dret de Ventalló, sinó que van ser preses a Portbou, on bufa molt més fort. Altres raons que exposen són que és un territori situat enmig de dos parcs naturals i que es tracta d'una zona cremada pels incendis forestals.

El parc eòlic està planificat entremig de les zones protegides dels Aiguamolls de l'Empordà, el Montgrí i les desembocadures dels rius Ter i Fluvià. "És una animalada posar uns molins d'aquestes dimensions a la zona, un atemptat paisatgístic", ha subratllat Pladevall. En aquest sentit, també destaquen que el Consell Comarcal de l'Alt Empordà ja va aprovar fa uns anys un mapa eòlic on no es contemplava "en cap moment" que a la Serra de Ventalló s'hi pogués instal·lar un parc eòlic. "El document que el Consell va aprovar determinava que si s'havien de posar molins, es faria en zones més degradades o on hi hagués fortes ventades, com Portbou o Colera", ha subratllat Enric Pladevall.

Segons el secretari, els consistoris i la plataforma no estan en contra de les energies renovables ni dels parcs eòlics però el que no volen és "destruir el paisatge en nom de l'ecologia, estem a favor de l'energia eòlica sempre que es faci amb seny i no a qualsevol lloc i preu".

El recurs va acompanyat d'un estudi paisatgístic i un altre mediambiental i d'avifauna. "Perquè l'afectació que suposarà el parc al medi ambient és inqüestionable", ha subratllat el secretari de l'entitat. La Plataforma també confia que els efectes de la crisi econòmica i de les consegüents retallades en les subvencions que l'Estat ha fet a les energies renovables els afavoreixin.

L'entitat té previst realitzar el proper 19 d'abril un concert amb el grup Brams per recollir fons i fer més força.