Uns 500 voluntaris, molts d'ells escoltes i guies de les comarques gironines, van participar dissabte durant tres hores en una acció de neteja i recollida de residus al riu Daró. En total van extreure 14 tones de deixalles, com envasos, ferralla, aparells elèctrics, runes, pintura, roba i dissolvents en un tram de dos quilòmetres, dins dels municipis de Cruïlles i la Bisbal d'Empordà. L'activitat, que volia conscienciar la ciutadania dels perjudicis de l'abandonament de residus, va ser promoguda per la Fundació Prevenció de Residus i amb el suport d'ajuntaments, del Consorci de les Gavarres, d'Agents Rurals i de l'Associació Retorna.

L'acció de neteja es va realitzar a les portes del "Clean Up Day" Europeu que se celebra el pròxim 10 de maig. Així, tal com van explicar des del Consorci de les Gavarres, el Daró és un riu típicament mediterrani que amb els seus períodes d'assecatge i crescudes atresora una rica diversitat de fauna i vegetació de ribera. Per això, és considerat un dels rius més ben conservats de tot Catalunya i està inclòs dins de la Xarxa Natura 2000. Malgrat tot, el gerent del Consorci, Oriol Armet, afirma que encara es troben abocaments incívics de residus als marges del riu, que malmeten i perjudiquen tot l'ecosistema de la zona.

Paral·lelament, el cos d'Agents Rurals -que també va participar en la jornada de dissabte- va donar a conèixer que durant tot l'any 2013 es van detectar prop de 90 abocaments incontrolats al massís de les Gavarres. Una sèrie de fets que preocupen els veïns i les entitats que treballen en la defensa del medi ambient del territori.

En concret, els voluntaris van localitzar una àmplia varietat de residus, com runa, mobiliari, aparells electrònics, sabates, piles i també productes perillosos, com pintura o dissolvents. A més, la jornada va permetre evidenciar aquesta problemàtica existent al territori, pel que fa a l'abandonament de residus. Un perjudici que, per al medi natural, suposa la necessitat d'aplicar mesures des de tots els sectors -indústria, comerç, administracions i ciutadania- per reduir la generació de residus i evitar-ne l'abandonament, amb la prohibició de la distribució gratuïta de bosses de plàstic, fomentar l'ecodisseny o el sistema de retorn d'envasos.

Campanya Desembruta

L'activitat es va emmarcar dins la campanya Desembruta, que ja ha treballat en altres indrets de les comarques gironines. Així mateix, el consistori de la Bisbal d'Empordà va explicar que l'anterior neteja, realitzada el novembre de 2013, ha estat seleccionada com a finalista del cinquè Premi Europeu de Prevenció de Residus. En aquest cas, es va tractar d'una jornada que va portar a terme l'Ajuntament, juntament amb la Fundació Prevenció de Residus i el Consorci de les Gavarres. El guardó valora les iniciatives realitzades en el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que es va celebrar el passat novembre.

En paral·lel, durant aquest mes d'abril el Castell de la Bisbal d'Empordà acull la mostra Desembruta, que presenta els impactes econòmics, socials i mediambientals que generen aquells residus que es llancen tant al mig del bosc com al carrer.