La Costa Brava és, des d'ahir i fins divendres, el punt de trobada de diversos vehicles submarins provinents d'arreu d'Europa. El motiu és un projecte finançat per la Comissió Europea que va començar el 2012 amb un pressupost total de 8,4 milions d'euros, i que s'anomena MORPH -Marine Robotic System of Self-Organising, Logically Linked Physical Nodes-.

Els experiments els duran a terme un total de 26 científics d'Alemanya, Portugal, Itàlia, França i Espanya. L'objectiu d'aquest treball de camp és demostrar que aquests vehicles poden operar coordinadament com un tot. La missió que han de dur a terme al mar és, concretament, comunicar-se de manera autònoma mentre segueixen una trajectòria i aconseguir esquivar els obstacles que trobin sota l'aigua. Aquest és el primer pas per avançar cap a missions més complexes.

L'aplicació d'aquestes tècniques de treball en equip és particularment rellevant quan els vehicles han d'actuar en àrees de poca visibilitat, o en casos en què les seves capacitats poden estar limitades. La idea de MORPH és que els vehicles actuïn com un de sol a l'aigua i que es donin suport en llocs de difícil navegació com podria ser, per exemple, un precipici.

Els responsables destaquen que, per exemple, es podrien fer servir vehicles més simples, més ?econòmics i més operatius que els que s'empren actualment. Aquest nou sistema podria arribar al mercat en un horitzó temporal de deu anys i oferir una solució innovadora per a molts camps d'aplicació, com ara protecció de ports, monitorització d'estructures subaquàtiques, detecció de mines o monitorització mediambiental o arqueològica.

Representació gironina

Per part de la Universitat de Girona, hi participa el grup de recerca en Visió per Computador i Robòtica -ViCOROB- que aportarà al projecte expertesa en visió i robòtica submarina. Els dos robots submarins autònoms creats per ViCOROB, el Girona 500 AUV i l'Sparus II AUV, prendran part en el treball de camp d'aquests dies al litoral gironí. juntament amb el ViCOROB participaran 26 científics d'Alemanya, Portugal, Itàlia, França i Espanya.