Lluny dels temps en què estava a punt de ser dels cinc aeroports espanyols amb més trànsit de viatgers, l'aeroport de Girona pateix els darrers anys una caiguda en el nombre de passatgers que no fa sinó augmentar. Especialment dolent està essent aquest 2014, en el primer trimestre del qual han passat per les instal·lacions situades a Vilobí d'Onyar menys de 200.000 passatgers (en concret, 191.316), una caiguda del 35,9%. D'aquesta manera l'aeroport gironí se situa en el lloc 19 del rànquing dels 48 aeroports estatals, lluny dels primers llocs i superat per aeroports als quals no fa gaire temps sobrepassava amb escreix, com els de la Corunya, Astúries, Santiago, Bilbao o Eivissa (vegin gràfic).

Al gener van passar per la terminal de Vilobí d'Onyar 59.229 passatgers, un 25,1% menys que el gener del 2013. Al febrer també hi va haver una nova caiguda, quan van passar-hi 57.669 persones, un 26,6% menys que un any enrere. A aquesta situació s'hi suma la caiguda del mes de març, encara més pronunciada.

Segons les dades donades a conèixer ahir per Aena, al març van passar per l'aeroport de Girona un total de 74.418 passatgers, un 47,2% menys en març de 2013. De tots els aeroports de l'Estat només el de Reus, amb una caiguda del 64,9% al març, supera les pèssimes xifres de Girona.

Ja en el còmput del global del 2013, l'aeroport va tancar amb xifres negatives: 2.736.867 passatgers, un 3,8% menys que l'any anterior. Un descens que, si no remunta en els propers mesos, es veurà àmpliament superat pel d'aquest any.

Des del darrer cap de setmana de març, l'aeroport ha estrenat la temporada d'estiu. Des d'ara i fins a finals d'octubre, ofereix 69 destinacions, vuit menys que l'any anterior.

Continua creixent El Prat

Per la seva banda, en paral·lel al descens de Girona, l'aeroport de Barcelona-el Prat no deixa de millorar les xifres. El Prat ha registrat durant el mes de març un augment del 6,2 % de passatgers respecte al mateix mes del 2013, i ha arribat als 2.700.188.

Segons les dades facilitades pel Ministeri de Foment i per l'aeroport de Barcelona-el Prat, durant el primer trimestre d'aquest any han passat per aquestes instal·lacions aeroportuàries 6.941.477 usuaris, un 6% més que en el mateix període de l'any passat.

Desglossats per nacionalitats, els increments més destacats en el mes de març s'han produït entre els passatgers de vols internacionals de fora de la UE, que han crescut un 8,9 %, mentre que els passatgers de la UE han augmentat un 6,3 %. Els usuaris nacionals durant el mes de març han crescut un 4,7 % en comparació al mateix mes de 2013, la primera xifra positiva des de gener de 2012.

En l'apartat d'operacions, l'aeroport barceloní ha tancat març amb un augment de l'1,5 % en comparació amb el mateix mes de 2013, amb un total de 20.962 aterratges i enlairaments, mentre que el transport de càrregues aèries ha crescut un 6,1 %.

Mitjana positiva al global

El gran descens de Girona no contrasta només amb l'augment de Barcelona, sinó també amb la totalitat dels aeroports espanyols, que van augmentar el trànsit un 0,3% de mitjana respecte al mateix mes de l'any anterior, fins els 13,44 milions de passatgers. S'encadenen així cinc mesos consecutius d'incrementst. Això, malgrat que el 2013 la Setmana Santa va ser el març i aquest any és a l'abril, fet que incideix negativament a l'hora de comparar les xifres.

En el primer trimestre de l'any el nombre de passatgers també creix l'1,8 % de mitjana, fins a superar els 35,1 milions.

L'estadística de trànsit de passatgers d'Aena comptabilitza el nombre de persones embarcades en l'aeròdrom de sortida i les desembarcades en el d'arribada, però no es refereix al nombre de persones que han comprat bitllet.