Les càmeres de videovigilància, el «Gran Germà» que tot ho veu, s´han convertit en una eina molt útil per a les policies locals de la província de Girona. En aquests moments hi ha almenys una tretzena de municipis que compten amb aquests aparells als seus carrers, ja sigui com a element de control del trànsit o de la seguretat ciutadana. D´aquí a finals d´any es preveu que n´hi hagi unes 130 funcionant en territori gironí. És a dir, gairebé es duplicarà el nombre actual de videocàmeres repartides en els carrers de les localitats. Es passarà de les 85 actuals a les 130 previstes abans d´acabar el 2014.

L´Associació de caps de Policia Local de municipis de les Comarques Gironines va fer balanç ahir de la seva activitat durant el 2013 en una trobada a la Bisbal d´Empordà. El seu secretari, el cap de la Policia Local d´Olot, Ignasi López, va remarcar la importància d´aquestes tecnologies i va destacar que no podem «col·locar un policia a cada cantonada però la tecnologia ens permet estar més a tot arreu».

En aquests moments a la província de Girona hi ha 85 càmeres de videovigilància. D´aquestes 49 són de control del trànsit i 36 més són per vigilar zones comercials o residencials. L´augment d´aquests aparells durant l´any es produirà sobretot en les que es destinen a la seguretat ciutadana, que s´incrementaran en 35. Les de control de trànsit augmentaran en 10 més. Els municipis que compten amb càmeres de vídeo al carrer funcionant o que les col·locaran abans de finals d´any són la Bisbal d´Empordà, Salt, Santa Coloma de Farners, Banyoles, Blanes, Olot, Figueres, Girona, Lloret de Mar, Castell-Platja d´Aro, Caldes de Malavella, Santa Cristina d´Aro i Castelló d´Empúries.

Entre els pobles que compten amb més càmeres de videovigilància hi ha Salt, que en té 18 en funcionament -dues de trànsit i 16 per a la seguretat ciutadana-. Un altre ajuntament que ha apostat fort pel sistema és Castell-Platja d´Aro, que el juny en tindrà 19 càmeres en funcionament a urbanitzacions del municipi per millorar-hi la seguretat. A Santa Coloma de Farners se´n col·locaran sis per controlar la seguretat ciutadana. La capital de la Selva n´està acabant de tramitar la instal·lació, ja que per poder col·locar-les, com va recordar el president de l´Associació de caps de Policia, l'inspector Josep Maria Riera, cal el vistiplau de la Comissió de Videovigilància, que demana que s´aportin dades de delictes que en justifiquin la col·locació.