El consorci de les Vies Verdes negocia l'ús d'un camí privat per connectar el bicicarril de la Vall de Bianya amb la ruta del Ferro i del Carbó al Ripollès. Amb aquesta finalitat ja s'han mantingut reunions entre els alcaldes Santi Reixach (la Vall de Bianya CiU), Ramon Roqué (Sant Joan de les Abadesses) i la propietat del camí de la Rovira a la Vall de Bianya. La ruta continuarìa la via verda que passa per l'Hostalnou i, ara, arriba el molí d'en Solà. Seguiria a través del camí de la Rovira cap a Santa Llúcia fins a la ruta del Ferro del Carbó a Sant Joan de les Abadesses. La idea seria que Vies Verdes i els ajuntaments es fessin càrrec del manteniment del camí mentre durés la cessió d'ús.

L'alcalde de la Vall de Bianya, Santi Reixach, ahir, va explicar que han aconseguit fer arribar una via verda des de Lloc Alou fins al molí d'en Solà. Al molí s'acaba el pla de Bianya i comencen els colls de Collabós i del Capsacosta, els quals suposen una barrera per la pràctica del ciclisme familiar. "Es pot passar pel camí públic de la R0sada que està dins del plans d'adequació del Consorci de Vies Verdes", va assenyalar Reixach. Això no obstant, va explicar que es tracta d'una ruta molt difícil. "Només és per experts de les bicicletes tot terreny", va assenyalar.

Adequar el camí públic, segons Reixach, suposa un despesa molt difícil d'assumir per l'Administració. "Per això - va considerar Reixach-, ens hem de moure i trobar solucions". Va precisar que "No podem esperar que ens ho arreglin tot des d'allà".

A partir d'aquest principi, Reixach va avançar que els joves del poble posaran bancs i taules al costat de la part de la via verda que limita amb el polígon dels Morrals. "L'any passat les brigades joves d'estiu van fer el disseny i van adequar una font", va recordar. "Aquest estiu -va preveure-, acabaran la zona de picnic".

Reixach va considerar les rutes amb bicicleta i a peu com un engranatgec clau pel turisme.

Senders

Reixach va posar com a exemple la xarxa de senders Itinerànnia. Un estudi ha quantificat en 3.263.645 euros la xifra de negoci que ha suposat per a les comarques de la Garrotxa, el Ripollès i l'Alt Empordà l'atracció dels senders d'Itinerànnia. L'informe es basa en el preu dels paquets turístics a partir de les despeses generades en alimentació i compres. La xifra suposa un creixement sobre el 2012.