L

a realitat mana i ha obligat Càritas Diocesana de Girona a ajustar el seu pla d'acció dels propers anys per atendre "més persones i millor", segons va afirmar el bisbe Francesc Pardo. Per aquest 2014, el secretari general de l'entitat, Martí Batllori, va explicar que les prioritats són reforçar els programes laborals, el suport emocional i l'atenció específica als infants, "perquè -va advertir- són els que reben les conseqüències de la pobresa energètica, ocupacional i d'habitatge".

La cruesa dels fets ha superat qualsevol previsió. Així ho va reconèixer el director de Càritas, Ramon Barnera, quan no es va atrevir a comparar la situació actual amb la d'anys enrere, "ni en volum, ni en quantitat, ni en profunditat" -va especificar-. I encara va afegir: "Era impensable que Càritas atengués més persones autòctones que immigrants", tal com succeeix en l'actualitat.

Necessitats impensables

L'organització humanitària tampoc havia previst que hauria de potenciar el suport emocional i crear grups d'autoajuda per afrontar els problemes de salut -general però també mental- causats per la precarietat. "Fa tres o quatre anys, també era impensable que un dels treballs de xoc de Càritas seria ajudar a recuperar l'autoestima de les persones", va remarcar Barnera. Ell mateix va alertar que "quan s'ha caigut en la marginació i l'exclusió, és difícil recuperar la dignitat de les persones".

Aquesta és una de les línies que regirà l'acció de Càritas Diocesana de Girona aquest any, juntament amb tot el que tingui a veure amb la primera atenció a les persones que hi acuden. Però, Martí Batllori va informar que també es prioritzaran els programes laborals -com ja fan des del 2012-, amb l'objectiu de combatre el problema més greu: l'atur. Per fer-ho, el secretari general va explicar que Càritas reforçarà l'autoocupació i la seva empresa d'inserció laboral Ecosol. Els infants constitueixen l'altra prioritat per 2014, totes elles definides a partir de l'experiència dels últims temps i, especialment, de l'any passat. En el cas de la mainada, Càritas Diocesana de Girona s'ha proposat anar més enllà dels programes de suport escolar i oferir una atenció específica per tal d'atendre la "situació complicada" que pateixen els menors, víctimes de la pobresa i la precarietat que afecta les seves famílies.