Les carreteres de la costa brava i l'ap-7 són les que van concentrar les retencions.A l'AP-7 es van arribar a registrar sis quilòmetres de circulació lenta a l'alçada de Maçanet de la Selva. Trànsit va habilitar un carril addicional en direcció Barcelona per facilitar la mobilitat cap a l'àrea metropolitana.La C-65 a l'alçada de Solius també va experimentar moments de circulació alentida al llarg del matí, quan es van concentrar els desplaçaments. La C-31, a l'alçada de Santa Cristina d'Aro, va arribar a acumular cues de fins a quatre quilòmetres de llarg de vehicles que circulaven cap al sud.

L'operació retorn de Setmana Santa, que va finalitzar ahir, va registrar algunes retencions a la província de Girona que es van produir principalment al matí. Les carreteres que van resultar afectades per l'afluència de trànsit eren les que donen accés a la Costa Brava. A Llagostera -C-65- va arribar-se als vuit quilòmetres de cues durant una breu estona al llarg del matí. La C-31, a l'alçada de Santa Cristina d'Aro i on hi ha l'enllaç amb la C-65 també va patir un breu col·lapse que va provocar un alentiment de la circulació durant almenys quatre quilòmetres. Aquesta situació també es va viure a l'AP-7 a l'alçada de Maçanet de la Selva, on les cues van arribar als sis quilòmetres.

A l'autopista, entre Maçanet de la Selva i Granollers, en direcció sud, es va habilitar un carril en sentit contrari a l'habitual per facilitar l'absorció de vehicles que es desplaçaven a Barcelona i la seva àrea d'influència. Desplaçaments que es van efectuar, fonamentalment al matí. També es van habilitar carrils addicionals en aquesta mateixa via entre Vilafranca del Penedès i la Diagonal de Barcelona. Aquesta maniobra que es va repetir en altres carreteres de la xarxa viària catalana, com a la C-58, on es va obrir el carril bus-VAO a tots els vehicles, amb independència del nombre d'ocupants en sentit Barcelona.

El més remarcable d'aquesta Setmana Santa és la baixa sinistralitat que s'ha produït, tot i que dues persones van acabar perdent la vida des que el dispositiu per aquestes festes es va iniciar l'11 d'abril passat. Un dels finats va perdre la vida a la GI-604 a l'altura d'Espolla després que el diumenge 13 d'abril de xoqués amb la seva motocicleta contra un altre vehicle. L'altre conductor mort va patir un accident a la C-12 a Balaguer el dia anterior.

El director del Servei Català de Trànsit (SCT), Joan Josep Isern, va indicar ahir que aquesta xifra de sinistralitat "és la més baixa d'aquest període festiu des que Catalunya té les competències assumides de Trànsit" i va atribuir a "la maduresa dels conductors catalans" que no s'hagin de lamentar més víctimes mortals.

L'any passat, per aquestes dates, havien perdut la vida tres persones a les carreteres catalanes. El 2012, però, es van registrat 12 morts per accident de trànsit.

La disminució de la sinistralitat s'ha produït també quan la mobilitat a la xarxa viària catalana durant Setmana Santa ha experimentat un lleuger increment. A les vuit de la tarda havien arribat a l'àrea metropolitana de Barcelona un total de 508.000 vehicles, un 85% dels 600.000 que el SCT preveia.

L'operació retorn també va estar marcada ahir per la pluja i el mal temps en diversos punts del país. A la demarcació de Girona l'estat de la calçada hauria pogut contribuir també a agreujar algun sinistre -vegin quadre adjunt- a la N-II. Per aquesta raó, des del SCT van recomanar als conductors moderar la velocitat i eixamplar les distàncies de seguretat entre vehicles.

A última hora de la tarda no hi havia cap carretera de la demarcació que patís restriccions i problemes de circulació. Només l'àrea metropolitana de Barcelona i Lleida tenien algunes dificultats de mobilitat.