Una de cada quatre persones que va trobar feina a través de Càritas ho va aconseguir al sector de l'economia submergida, és a dir en aquelles activitats fora del control de la hisenda pública. Segons dades que l'entitat gironina va presentar ahir, un 30% dels 1.043 participants als programes laborals de Càritas l'any 2013 va aconseguir un lloc de treball. Ara bé, en la gran majoria de casos -un 80%- van ser feines de caràcter temporal, jornades parcials -un 50%-, i en un 25%, feines amb remuneració "en negre".

La responsable d'acció social de Càritas, Raquel Carrión, va alertar que existeix a Girona una "precarització del mercat de treball", ja que la baixa qualitat de les feines "no permet acabar de trencar la situació de pobresa i el cercle d'exclusió que pateixen moltes de les persones ateses". "Ens preocupa, hi ha moltes feines que excedeixen el que marca l'estatut dels treballadors, amb jornades de més de 40 hores setmanals i un nivell de salari que s'assimila al mínim interprofessional", va dir Carrión.

La responsable d'acció social de l'entitat diocesana va explicar que l'economia submergida s'ha convertit en una sortida laboral per aquelles persones que "necessiten arribar a finals de mes", però que aquesta últimament s'ha estancat. Carrión va subratllar que abans les activitats d'aquest tipus més demandades eren les del sector domèstic, sobretot de cuidadors de persones depenents. Però amb la regulació d'aquestes professions, ara les que ofereixen més sortides són les del sector sereveis.

De fet, aquest sector és el que també dóna més oportunitats laborals a través de feines estacionals, treballs puntuals que, segons Càrites, "ajuden a sobreviure" però no acaben amb la situació de pobresa i precarietat "S'està estenent el fenòmen dels "treballadors pobres", que qüestiona la capacitat inclusiva de l'ocupació assalariada" va remarcar Carrión.

Els projectes laborals de Càritas Diocesana de Girona es van desenvolupar a 16 municipis, amb la implicació d'un equip humà format per 31 voluntaris i 17 jornades completes de tècnic professional. De les 1.043 persones ateses, un 62% eren dones -de les quals un 32% amb edats d'entre 32 i 45 anys-. En el cas dels homes atesos, gairebé la meitat tenien entre 16 i 24 anys. Les responsables de l'entitat també van ressaltar que, en general, el 48% de les persones ateses tenen menys de 35 anys, mentre que el 67% són famílies amb fills al càrrec. Pel que fa a la nacionalitat dels demandants, un 37% són espanyols, el 38% provinents de països africans el 15% d'estats llatinoamericans -dels quals el 80% són dones-.

Pràcticament totes les persones ateses per aquest servei de Càritas estan a l'atur -un 90%-. Tanmateix, el treball de Càritas ha fet que, a banda del 30% que ha aconseguit trobar feina, el 80% de les persones que han realitzat un itinerari d'orientació sociolaboral als projectes de l'entitat han millorat en algunes de les seves competències transversals i d'accés al mercat laboral.