L'exconseller Joaquim Nadal va assegurar que només tornarà a la primera línia de la política en un cas "d'emergència nacional". També va dir que al PSC li cal una renovació com la que va fer ERC situant un independent al capdavant del partit.

Nadal va fer pública la carta on, de manera extensa, explica els motius per deixar la presidència del partit a Girona. Segons argumentava, s'havia sentit "desautoritzat" i feia autocrítica perquè, com a president, no havia sabut gestionar la "ruptura interna" del PSC gironí. També va criticar que el primer secretari, Juli Fernández, actua amb "oficialitat i ortodòxia" sense acceptar la diferència. "Si discrepes, sobres", deia la carta.

Com a reacció a la carta, Nadal va fer declaracions on deixava clar que la seva no és "cap maniobra" per acostar-se ni a CiU ni a ERC i que tampoc té pensat participar en la fundació de cap nou partit. "Només tornaré a la primera línia de la política si és per un cas d'emergència nacional", va dit l'exconseller socialista, que apunta que la seva vida en política ha estat dilatada i que es dóna per satisfet.

L'exconseller també aposta perquè al PSC hi hagi una profunda renovació i va assenyalar el model d'ERC com a exemple a seguir. Nadal va lloar el paper que va tenir Joan Puigcercós quan va decidir fer un pas enrere i permetre que el partit es renovés pràcticament en la seva totalitat, situant a Oriol Junqueras (que en aquell moment no era militant) com a líder dels republicans.

"Si el PSC fos capaç de fer el mateix, situant un independent al capdavant del partit, deixaria entrar aire nou des de fora", va manifestar Nadal, que creu que la clau de l'èxit d'ERC és que al nou president "no se li passa factura del passat del partit".

Fernández contrataca

El líder del PSC a Girona, Juli Fernández, va afirmar que és "sorprenent" que el seu antecessor Joaquim Nadal demani ara una renovació del partit quan va estar anys ocupant càrrecs destacats i va advertir que la "discrepància sistemàtica" és el que més danya a la formació.

Fernández va respondre així a Nadal, que havia invitat a la cúpula del PSC a donar pas a un procés de renovació com el que va protagonitzar ERC amb la marxa de Joan Puigcercós i l'accés a la presidència d'un independent com Oriol Junqueras, a l'hora que ha descartat la seva incorporació a un altre partit.

"Respecte al que digui el senyor Nadal, però és sorprenent que una persona que durant trenta anys va estar liderant aquest partit, quan ja no està, parli de renovació: per què no la va demanar fa anys, quan es va formar per exemple el segon tripartit?", va remarcar Fernández, en declaracions als passadissos del Parlament.

El primer secretari del PSC a Girona va atribuir les declaracions de Nadal a una qüestió "merament estratègica" que, al seu entendre, no afavoreix la formació. Per a Fernández, el PSC cal centrar en les persones que ho estan passant malament per la crisi econòmica i social: "És el greu error; esperen que el PSC els sigui útil però veuen que només parlem de nosaltres", va advertir.

"No hi ha res que danyi més al partit que la discrepància sistemàtica i oberta", va afegir Fernández, que va admetre que el partit està en un moment "difícil" en el que és necessari, al seu entendre, "cohesió" i "unitat d'acció", sense menysprear la pluralitat d'opinions.

Fernández va coincidir amb Nadal en què no es pot "deslligar" el tema "nacional" de Catalunya de les polítiques d'esquerres, però va subratllar que la consulta s'ha d'impulsar tenint suficients "garanties jurídiques" que es podrà finalment celebrar.

Un gran partit socialista

L'exmembre de l'executiva del PSC de Girona Manel Nadal va apostar per crear "un gran partit socialista català sobirà". Manel Nadal va qualificar el PSC de ser "un partit de l'Antic Testament" i va alertar que "o es fa una nova edició del llibre o està descatalogat". A més, va explicar que no descarta deixar el PSC. "Si expulsen Marina Geli, Núria Ventura o Joan Ignasi Elena o les sancions continuen de manera indefinida, és evident que no puc continuar en aquest partit", va justificar. L'exdiputat va considerar que Ernest Maragall "ha anat massa ràpid a fer coalició amb Esquerra" per a les eleccions europees del maig.

"Propugno que des del PSC i des de fora s'ha de crear un gran moviment per crear un gran partit socialista català sobirà", va explicar l'exmembre de l'executiva del PSC de Girona Manel Nadal.

L'exmembre de l'executiva del PSC de Girona va lamentar que han demanat "diverses reunions" amb el primer secretari del PSC a Girona, Juli Fernández però que "fa mesos" que esperen resposta. "Veiem que hi ha una voluntat de no dialogar", va concloure.

Manel Nadal va justificar que aposta pel dret a decidir perquè li agrada "la democràcia interna i externa". I va recriminar al PSC que "diu verbalment que està a favor del dret a decidir però amb les seves actuacions no ho sembla". Nadal va confessar que en la consulta "votaria si a la primera pregunta i a la segona, ja ho veuríem". L'exdiputat està d'acord amb crear "estructures d'estat" però va matisar que "hi ha coses que encara s'han de discutir molt".

D'altra banda, Manel Nadal va felicitar el líder de Nova Esquerra Catalana, Ernest Maragall, "pel pas que ha fet", però va considerar que "ha anat massa ràpid a fer la coalició amb Esquerra". "Jo crec que ens podíem haver trobat molta gent en aquest espai socialista que ha portat cap a ERC i que alguns voldríem que fos més independent", va afegir.