Girona és la província catalana que compta amb més voluntaris de Protecció Civil en superar els 300. El director general d'aquesta organització, Jordi Aurich destaca la "més gran conscienciació" de la ciutadania en aquesta àrea. Els gironins compten amb 23 de les 78 Associacions de Voluntaris de Protecció Civil (AVPC) registrades en el Departament d'Interior de la Generalitat per a un total de 316 efectius del global de 881 inscrits en l'actualitat.

Segons Jordi Aurich, la consciència de risc és més elevada a Girona, "perquè s'han patit situacions que han necessitat de la mobilització de persones de forma altruista, com succeeix amb els grans incendis o nevades". Aurich va anunciar ahir que, abans de l'estiu, es crearà "un carnet i una comissió de treball concretarà les funcions d'aquests voluntaris perquè tinguin més reconeixement de la feina que realitzen i puguin actuar amb més tranquil·litat". El director general de Protecció Civil considera que s'està aconseguint l'objectiu de potenciar les AVPC i fomentar la seva relació amb la Generalitat, després d'augmentar en un 40 % l'any passat.

Entre les associacions més actives, ja sigui per fer front a les emergències o per realitzar serveis preventius, destaca la de la Port de la Selva. Aquesta AVPC, una de les quals disposa d'una de les majors dotacions tant humanes com materials, compta amb 28 voluntaris i disposa de dues embarcacions pneumàtiques, dues motos de muntanya, un vehicle i una ambulància. Aquest ajuntament va ser pioner al dotar-se de desfibril·ladors fa 15 anys, contracta voluntaris de Protecció Civil per oferir a les seves platges els serveis de socorrisme i salvament durant l'estiu.

Revisió de plans

Aquest dijous la Comissió permanent de Protecció Civil de Catalunya, presidida pel director general de Protecció Civil de la Generalitat, Jordi Aurich,es va reunir a la seu del Departament d'Interior i es va aprovart la proposta de revisió dels plans d'emergències Infocat (incendis forestals), Transcat (transport de mercaderies perilloses) i Sismicat (sismes). El següent pas, després d'aquest informe favorable, és el trasllat a Govern, per tal que aprovi els plans revisats.

A les comarques de Girona es van aprovar la revisió de tres plans d'emergències municipals. Dos d'ells són la revisió del Pla Pla Bàsic d'Emergències Municipals dels municipis de Llers i el de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura. I finalment, l'altre pla que és revisat es tracta el pla d'incendis forestals de Vall-llobrega. A escala de tot Catalunya també es van homologar 54 Plans d'Autoprotecció (PAU) d'instal·lacions municipals, hospitals, residències, universitats, esdeveniments i empreses privades durant la reunió de la Comissió.