El nombre de gironins que marxen a l'estranger creix any rere any. Així ho mostraven les dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE) del padró d'espanyols residents a l'estranger, i així ho recollien les xifres publicades ahir per l'Institut d'Estadística de Catalunya (Idescat). A principis d'aquest any, la població que ha marxat de les comarques gironines havia pujat un 11,6%, i principalment provenen de l'Alt Empordà, el Gironès i el Baix Empordà. La principal destinació, per proximitat, és França, mentre que Alemanya, Argentina, Suïssa i el Regne Unit completen els cinc països que reben més gironins.

Les dades publicades per l'Idescat inclouen tant aquells nascuts a les comarques gironines com els originaris d'altres països que han viscut a Girona. Segons informaven ahir des d'aquesta entitat, al Padró d'habitants residents a l'estranger (PHRE) hi consten les persones que viuen habitualment a l'estranger i tenen nacionalitat espanyola (tant si és l'única nacionalitat que tenen com si no) i l'últim municipi al qual han estat inscrits és de Catalunya. Es tenen en compte, per exemple, els immigrants que han residit a terres gironines però que han tornat al seu país d'origen. Es consideren veïns del municipi que figura en les dades de la seva última inscripció només a efectes de l'exercici del dret al vot, però no formen part, en cap cas, de la població de l'esmentat municipi.

És per això, que entre aquestes xifres i les ofertes el mes passat per l'INE hi ha diferències. Segons l'estadística estatal, el nombre de gironins (només els nascuts i empadronats a Girona) a l'estranger era de 5.756, mentre que les dades de l'Idescat en xifren 16.529. Això suposa que en un any han marxat 1.720 persones de la província per anar a viure a l'estranger.

Les principals comarques emissores són l'Alt Empordà (4.497), el Gironès (4.462) i el Baix Empordà (3.144), mentre que hi ha una diferència més elevada respecte al 2013, és a dir, d'on més ha marxat la gent és al Baix Empordà, la Garrotxa i el Gironès, amb un 14,6; 14,5 i 14,4% més de població a l'estranger.

Pel que fa al pes d'aquests residents en altres països sobre la població de cada comarca, els que noten més la marxa de residents són la Cerdanya (les 735 persones que viuen a l'estranger són un 3,9% de la comarca); l'Alt Empordà (3,2%); i el Gironès i el Baix Empordà (2,4% cadascun).

Per municipis, d'on més població marxa és Girona (3.380 residents), seguit de Figueres (1.335); Blanes (962); Roses (726); i Lloret de Mar (613).

França, principal destinació

Les dades publicades ahir mostren que el país que més gironins rep és França, amb un 28% de la població que marxa. Alemanya (8,1%), Suïssa (7,6%) i el Regne Unit (5,1%) també estan entre els països de destinació més freqüents, per proximitat. Mentrestant, en tercer lloc hi figura Argentina, que acumula 1.305 gironins (un 7,9% dels que marxen), però aquest cas és conseqüència del retorn de població autòctona que residia a les comarques gironines i que havia obtingut la nacionalitat espanyola.