El magistrat del Tribunal Constitucional (TC) Luis Ignacio Ortega creu que la Llei de reforma del règim local (LRSAL) "perjudica" clarament els municipis i veu "justificada" l'allau de recursos que ha rebut la normativa. Ortega considera que la nova normativa és de difícil aplicació -o fins i tot de "no aplicació"- i creu que xoca contra articles que recull la Constitució.

Entre d'altres, perquè ho centralitza tot en mans del Ministeri d'Hisenda i vulnera l'autonomia local. El magistrat va participar ahir en un seminari organitzat per la Diputació de Girona -adreçat a càrrecs i funcionaris d'ajuntaments-, que va aplegar un centenar de persones, i on es va posar damunt la taula tot allò que comporta la nova llei impulsada pel PP. Entre els ponents convidats hi havia el magistrat del TC Luis Ignacio Ortega, que va deixar palès que la llei té buits i que no es pot fer tot en nom de l'estalvi.

D'entrada, Ortega va assegurar que l'RSAL serà "de difícil aplicació o de no aplicació". Entre d'altres, perquè va considerar que el Ministeri d'Hisenda no pot fiscalitzar tota la despesa dels ajuntaments. A més, el magistrat va assegurar que això ja xoca contra un precepte constitucional, que dóna aquesta potestat al Tribunal de Comptes. Precisament, per allunyar-ne el control de la política.

Per Ortega, el principal problema de la llei és que és "totalment aliena" a la doctrina municipalista que l'Estat va propugnar després de la Constitució. "L'autonomia local és democràcia local, i això s'ha provat reiteradament per part del Tribunal Constitucional", va assegurar Luis Ignacio Ortega.

Al seu parer, no es pot relegar tot al control del ministeri que dirigeix Montoro, ni tampoc passar la tisora a les competències pròpies dels municipis. Sobretot, després que ja faci més de tres dècades que els ajuntaments es fan càrrec d'aquests serveis.

"Pot una llei eliminar competències pròpies dels ens locals donades per les comunitats autònomes? Jo penso que no", va subratllar el magistrat.

A més, va assegurar que la llei ja té, de base, un problema "fonamental". L'RSAL recull explícitament que els municipis no poden malgastar, però Ortega hi va afegir que "tampoc imposa estalvi". I per això, es va preguntar: "Quin sentit té, aleshores, aquesta racionalització?".