La Diputació afavorirà que tots els municipis gironins puguin ?exe?cutar tot tipus d'actuacions relacionades amb els serveis municipals. Amb més de 9 milions d'euros d'ajuda, s'impulsaran vies públiques; sanejament, abastament i distribució d'aigües; recollida, eliminació i tractament de residus; enllumenat públic; parcs i jardins; camins veïnals o protecció i millora del medi ambient i del patrimoni historicoartístic, entre d'altres. La Diputació ja ha fet pública aquesta convocatòria al butlletí oficial de la província i s'hi poden acollir tots els municipis.

Aquest pla especial d'inversions preveu que cada ajuntament pugui presentar una sol·licitud que inclogui fins a quatre actuacions diferents, de les quals es podrà subvencionar fins al 90% del cost previst. Els ajuntaments de menys de 2.000 habitants -un total de 163- podran optar a una assignació màxima de 20.176 euros, mentre que a la ciutat de Girona se li assignarà una subvenció màxima de 514.150 euros.

La resta d'ajuntaments s'hauran de repartir els 5,3 milions restants, distribuïts, el 70 %, en funció de la població de cada municipi i, el 30%, d'acord amb els ingressos ordinaris liquidats. Els criteris de repartiment de les subvencions són els mateixos que els adoptats pel Fons de Cooperació Econòmic i Cultural pel període 2013-2015.

El termini màxim, amb caràcter improrrogable, per adjudicar els projectes que es presentin per ser subvencionats és el 15 de desembre de 2014, i aquests han d'estar executats i justificats abans del 30 de novembre de 2015. Les ajudes es tramitaran per mitjà del servei de Cooperació Municipal de l'àrea de Cooperació Econòmica, Cultural i d'Acció Social, que comptarà amb el suport dels serveis de la Xarxa Local de Municipis (Xaloc).

Es tracta d'una partida de nova creació per aquest 2014, que en conjunt representarà 9,1 milions d'euros més d'inversió pública, que preveu que les diputacions provincials puguin destinar, amb determinades condicions, el seu superàvit pressupostari al finançament de subvencions als municipis per inversions financerament sostenibles.