Més de 350 cuiners i una desena de col·lectius gastronòmics gironins van signar ahir un manifest per afavorir els vins de la Denominació d'Origen -DO- Empordà. Aquesta aliança arriba en un moment en què el producte vinícola gironí està en plena embranzida, i busca consolidar-se a les taules dels restaurants de mitjana i alta gamma per deixar enrere la falta de reconeixement que patia el sector fa uns anys.

Els signants de la declaració rebran un distintiu que els identifica com a col·laboradors en la difusió dels vins de la DO Empordà i es comprometeran a afavorir-ne el consum dins i fora del manifest. El cuiner d'El Celler de Can Roca, Joan Roca, va ser l'encarregat de llegir el text, acompanyat per nombrosos representants de restaurants i cellers, en un acte que es va fer al Mas Marroch per la trobada bianual "Vins de Tramuntana".

El manifest porta per títol "Maridatge Gironí", i en ell els cuiners reconeixen la transcendència del cultiu de la vinya per al paisatge, l'agricultura i el turisme. En aquesta línia, els restauradors decideixen aprofitar l'impuls que ha agafat la DO Empordà -l'única en terres gironines- per promoure-la i dotar-la de prestigi.

El president del Consell Regulador de la DO Empordà, Josep Blanch, va explicar que el manifest és una manera de "visualitzar el compromís per un producte de qualitat". A l'hora de valorar la situació actual del vi de l'empordà, Blanch va declarar: "Dins del nostre territori, estem bé. Allà on hem d'estar. Però hem d'anar a més i a aspirar a més".

El director de l'Institut Català de la Vinya i el Vi -Incavi-, Jordi Bort, va remarcar que el vi empordanès és un de les que creix més ràpid. "S'ha consolidat, hi ha hagut un canvi de tendència i en dos anys la DO ha estat un exemple de la conversió del vi català en positiu".

De zero a cent

De fet, la DO Empordà viu actualment un moment dolç. L'any passat va vendre per primer cop més de 5 milions d'ampolles, tot un rècord de vendes que va anar acompanyat d'un reconeixement a la seva qualitat en revistes i esdeveniments internacionals.

Les exportacions tampoc es queden curtes. La DO dedica el 25% de la producció a vendre a l'estranger, a països com França, Alemanya o Suïssa. Però precisament a les comarques gironines la consolidació del producte era una assignatura pendent. Diversos propietaris de cellers van reconèixer que fa uns anys costava molt que el vi fet a Girona arrelés entre la població. La falta de reconeixement es va anar llimant amb el pas del temps gràcies a la suma d'esforços de cellers i dels restaurants. Ambdós col·lectius van decantar-se per la redacció d'un manifest per escenificar l'auge del vi empordanès, basantse en una proposta del sommelier del Celler de Can Roca, Josep Roca.

Els col·lectius que han subscrit la declaració són: Vall de Camprodon, Cuina de l'Empordanet, Cuina Pirinenca, Cuina Volcànica, Cuina del Vent, Fogons de la Vall de Ribes, Girona Bons Fogons, Grup Gastronòmic del Pla de l'Estany, Joves Cuiners i Osona Cuina. Els més de 350 cuiners, per la seva banda, pertanyen a localitats de tota la província i de la comarca d'Osona, i regenten establiments de categories diverses amb una destacada presència de cuina catalans, mediterrània, casolana o creativa. La proposta però, està oberta a tots els restaurants que demanin ser-hi.