La comissió d'Urbanisme de Girona va suspendre ahir la tramitació d'una requalificació de terrenys que proposa l'Ajuntament de Vidreres per donar compliment a una sentència del Tribunal Suprem que conclou que una àrea on preveien edificar un polígon industrial no és apte perquè es troba en terrenys potencialment inundables. El director general Agustí Serra va explicar la proposta del consistori inclou quatre possibilitats i es decanta per qualificar els terrenys com a sòl no urbanitzable. El problema per a Urbanisme és que l'ajuntament no argumenta prou per què descarta les altres opcions. "No qüestionem la desclassificació, però volem que el planejament quedi blindat jurídicament", va explicar Serra.

La sentència del Tribunal Suprem del novembre del 2011 donava la raó a l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) que va impugnar per la via judicial el Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM) de Vidreres del 2003 perquè preveia desenvolupar un polígon industrial en uns terrenys potencialment inundables.

Després de la resolució judicial, el consistori va portar a la comissió d'Urbanisme una proposta per convertir els terrenys que s'havien qualificat com a sòl urbanitzable industrial en sòl no urbanitzable. D'aquesta manera, l'ajuntament volia donar compliment a la sentència i ajustar el planejament urbanístic al dictamen del Suprem.

Segons va explicar el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, aquest assumpte es va debatre abastament a la comissió d'ahir perquè generava molts dubtes. Serra va afirmar que no qüestionen la decisió de l'ajuntament de requalificar els terrenys a sòl no urbanitzable però sí que consideren que el document que ha presentat el consistori està poc fonamentat i hi ha una clara "feblesa dels continguts" a l'hora d'argumentar per què es decanten per una de les opcions i no per qualsevol de les altres tres.

Quatre alternatives

La comissió d'Urbanisme va valorar un informe que analitza quatre alternatives: deixar-ho tal com està, que no pot tirar endavant perquè no es donaria compliment a la sentència; reduir l'àmbit perquè no tota la superfície és potencialment inundable; destinar-ho a algun altre tipus d'activitat que no sigui industrial o, finalment, desclassificar els terrenys a sòl no urbanitzable.

El problema que hi veu Urbanisme és que darrere d'aquest polígon hi ha propietaris que ja havien començat a tramitar un pla parcial per desenvolupar la parcel·la, però va quedar aturat en el moment en què va sortir la sentència.

Per això, la comissió vol que es doni compliment a la sentència de forma ben fonamentada per "blindar el planejament" i evitar que es puguin reclamar algun tipus d'indemnització perquè el sector no s'acaba desenvolupant.