El departament de Salut ha decidit aparcar sense data la construcció d'un nou edifici per a l'hospital Josep Trueta de Girona i apostar per fer una remodelació de l'actual. Segons va explicar ahir el conseller de Salut, Boi Ruiz, en una reunió amb els grups municipals de la ciutat, properament es licitarà la reforma del servei d'urgències. Per saber el calendari i el pressupost de la resta de millores, tanmateix, caldrà esperar al Pla Director, que hauria d'estar enllestit a l'octubre.

Segons va explicar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont (CiU), Ruiz considera que l'actual edifici encara pot tenir recorregut si s'hi fan millores. El batlle va assenyalar que l'objectiu és créixer "amb més serveis i de més qualitat", fet que, segons va indicar, és més important que construir un nou edifici. "El futur del Trueta passa per explorar totes les possibilitats de remodelació, perquè no són temps d'obres faraòniques sinó d'oferir un millor servei", va assegurar. "Si aquest edifici té recorregut, l'hem d'explorar. I això ens permetrà albirar un hospital com el que desitgem, probablement, més aviat del que seria mantenint el projecte de 2006", va afegir l'alcalde, que va negar que hi hagi cap informe on s'indiqui que l'edifici està malalt, tal com havia dit el PSC.

Així doncs, la idea d'aixecar un nou edifici queda, de moment, descartada. Més endavant -d'aquí deu anys ben bons, per exemple-, Ruiz indica que es podria tornar a estudiar la possibilitat de fer un nou edifici, però en tot cas hauria de ser molt diferent al projecte de 2006 perquè les necessitats, probablement, seran també diferents.

Puigdemont, mentrestant, es mostra satisfet perquè el Trueta es quedarà al nord de la ciutat, tal com ell ha estat defensant en els últims mesos. A més, es mantindrà el projecte del Campus de Salut. "Ningú ha discutit mai que ha?gués de ser a la zona nord ni tampoc el paper preponderant del Trueta", va afirmar.

Per tal d'elaborar el Pla Director i definir quines remodelacions s'han de fer, Salut té en compte l'opinió dels metges. "El pla definirà quines són les necessitats del segle XXI, perquè la medicina ha canviat moltíssim i seria absurd disposar d'equipaments amb mentalitat de fa deu anys", va assenyalar Puigdemont, tot afegint que "hi ha d'haver més lideratge dels metges que no pas dels arquitectes". En aquest sentit, va indicar que la remodelació permetrà portar a Girona noves especialitats mèdiques. "El Trueta guanyarà en qualitat i recerca", va assegurar.

En referència als intensos debats que hi ha hagut durant els últims anys sobre el futur de l'hospital i el seu emplaçament, Puigdemont va considerar que hi ha hagut gent "interessada a marejar la perdiu" -en clara referència a l'oposició- i va confiar que la reunió d'ahir serveixi per dissipar tots els dubtes sorgits en els darrers anys. "Jo no podria explicar als ciutadans que recuperem un projecte de 2006 que costa 200 milions d'euros, perquè el que vol la gent és una millor atenció", va concloure.