El mal ús de les noves tecnologies (Internet, mòbils, tauletes...) es pot convertir en una droga i en l'origen de delictes. Va ser una de les afirmacions que Emilio Calatayud, jutge de menors de Granada, conegut per sentències exemplars, va pronunciar ahir a la xerrada col·loqui organitzada per la FAPAC a la Casa de Cultura de Girona.

"Un noi que s'aixeca a la nit per anar a orinar i primer mira el mòbil per veure si té un WhatsApp ja comença a tenir problemes", va dir a les desenes de pares i mares que l'escoltaven. Més greu va ser quan va explicar el cas d'un nen d'11 anys que va arribar al jutjat perquè havia trencat el nas de la seva mare cega. Quan la policia va analitzar el cas es va trobar que el jove feia 3 mesos que no dormia, perquè a la nit jugava en xarxa. Quan els pares el van voler aturar, la resposta va ser tan agressiva que va colpejar la mare. "Un problema de droga", va definir.

Calatayud va explicar els riscos d'usar les noves tecnologies com un instrument molt perillós per fer delictes: injúries, vexacions i atemptats contra l'honor i la intimitat. Va posar l'exemple d'una noia que després d'haver mantingut relacions sexuals amb 2 nois, es va trobar amb un assetjament tal a les xarxes socials que va denunciar els nois per violar-la. Els dos nois van estar encausats durant 2 anys sense haver-la violada.

"Els nens -va dir- no saben parlar, però xategen". Fora del contacte físic paren de pensar en la conseqüència del que fan i escampen barbaritas. Així doncs, segons ell, els delictes vinculats a l'ús de les noves teconologies per part dels menors pugen com l'escuma. Va demanar als assistents: "Com ens sentiríem en el paper de pares del delinqüent?".

En tant que solucions va plantejar en primer lloc que les companyies facin mòbils, tauletes i ordinadors només per a nens. Si no es pot satisfer la demanda tecnològica, segons ell, l'únic remei per a la coexistència dels menors amb la tecnologia i no dependre d'ella està en els pares.

Així, els pares han de ser amos de l'aparell, sabran la contrasenya, el fill es posarà a les trucades dels pares, no el pot dur a escola, no en pot fer mals usos, si es fa malbé, el nen n'és responsable, quan el menor no compleixi les normes, ha de tornar l'aparell als pares.

Recau en els progenitors, segons ell, eevitar delictes de menors de tot tipus. Va explicar que s'ha d'evitar la tendència social del pare amic d'un menor consentit, perquè el menor queda orfe.