La Diputació de Girona va constituir ahir el Consell de Govern, un òrgan "de caire totalment polític per beneficiar l'acció de govern i ajudar a crear equip", tal com va detallar el president de l'ens, Joan Giraut. Segons el document de convocatòria, aquest consell es va crear al migdia i coincideix amb la polèmica sorgida per les acusacions del cap de protocol de la Diputació, Josep Maria Amargant, que en un escrit al Diari de Girona va acusar Giraut de crear el consell per "justificar" pagaments a diputats que haurien cobrat sense assistir a reunions prèvies.

El president de la Diputació però, va declarar que va crear el Consell de Govern quan va entrar de president, el febrer del 2013. Giraut va explicar que aquestes reunions es fan cada quinze dies tot seguit de la Junta de Govern i, a diferència dels Consells de Presidència o les Juntes de Govern, no hi ha cap ordre del dia a seguir i no hi ha presència de cap funcionari.

Tanmateix, un document amb data 20 de maig i signat pel mateix Giraut certifica que el Consell de Govern es va constituir oficialment ahir. L'acte es va produir a les 13.30 hores al Saló de Comissions del Palau de la Diputació amb la constitució de l'esmentat Consell i l'estudi i consulta dels assumptes que han des ser sotmesos als diferents òrgans com a punts principals de l'ordre del dia.

Tots els diputats de CiU a l'ens hi figuren com a persones convocades, a més de la cap de Gabinet de la Presidència i l'adjunta a la cap de gabinet com a persones convidades. La creació d'aquest Consell de Govern arriba el mateix dia que el cap de protocol de la Diputació va carregar durament contra aquest nou organisme qualificant-lo d'"obscenitat política". Segons Amargant alguns diputats haurien cobrat per assistències que no van complir i aquest Consell serviria per justificar-les.

EL PSC vol canviar la fórmula

Sobre això es va pronunciar la portaveu del PSC a la Diputació, Pia Bosch, que va afirmar que aquest assumpte no l'afectava directament però va suggerir que uns canvis en el sistema de pagament d'assistències evitarien la creació d'organismes com el Consell de Govern.

Bosch va dir que el pagament en bestretes "potser no és el més eficient", i va afegir que si la fórmula de pagament fos a mes vençut -és a dir a posteriori-, "no caldria arribar a aquestes situacions". La portaveu socialista va subratllar que el pagament d'assistències a mes vençut "a partir del control" seria molt més eficient. Per la seva banda, el diputat d'ERC David Mascort, no va entrar a valorar "les opinions del senyor Amargant" i va defensar que altres institucions provincials "ja tenen òrgans com el Consell de Govern" que ahir va crear la Diputació.

Giraut també va reconèixer que la Diputació paga 1.000 euros per assistència a reunions (Ple, Junta de Portaveus, Junta de Govern, Consell de Presidència o Consell de Govern). Ara bé, va voler remarcar que tots els diputats sense dedicació exclusiva tenen un topall, és a dir, un màxim que poden cobrar.

Per exemple, els diputats membres de l'equip de govern (sense comptar vicepresidents) poden cobrar un màxim de 40.000 euros anuals (3.333 euros al mes) i els de l'oposició 24.000 (2.000 euros mensuals). En el cas del president de la Diputació de Girona (que ha deixat de tenir dedicació exclusiva) pot cobrar un màxim de 79.0000 euros bruts per assistència a reunions (6.583 euros mensuals).

Segons va detallar, els diputats acostumen a arribar al topall perquè assisteixen a més reunions. "Tot i assistir a més reunions no cobren ni un euro més", va remarcar. A més, va detallar que la corporació fa un control trimestral per determinar si algun diputat està cobrant el màxim i, en canvi, no està anant a les reunions que li pertocarien per ingressar aquests diners.

Paral·lelament, Giraut va lamentar que les acusacions d'Amargant puguin fer mal a la institució però es va mostrar t convençut que a la Diputació tot s'està fent correctament. "No hi ha més saviesa que el temps", va manifestar Giraut, que considera que el cap de protocol està "traspassant línies vermelles" amb les seves declaracions i articles d'opinió. Giraut considera que l'opinió pública "té la llibertat" de criticar els polítics i, amb certa ironia, ha agraït a Amargant que dirigeixi aquestes crítiques sobre els diputats perquè li dóna peu a explicar-se "amb transparència". "Si serveix per tornar a la ciutadania la impressió que les coses en política no es tapen ja em sembla positiu", va declarar.

Contracten sis interventors

La Diputació de Girona va celebrar un ple ordinari ahir i va aprovar per unanimitat destinar 150.000 euros per a la contractació de sis secretaris-interventors. L'objectiu és reforçar el servei que l'organisme dóna als municipis petits per fer la recaptació d'impostos.