L'Associació Naturalista de Girona lamenta que cada vegada estigui rebent més denúncies ciutadanes de pràctiques il·legals en el tancament de camins públics per part d'usuaris privats. És per això que des de l'entitat van anunciar ahir un seguit d'accions, sobretot informatives, per evitar aquestes irregularitats i per recordar que "la jurisprudència ha declarat que els camins tenen la condició de públics".

Entre les actuacions que vol dur a terme l'associació hi ha les de recordar als propietaris de les finques per on passen els camins que aquests tenen condició de via pública; col·locar cartells de camí públic a les portes o tanques que impedeixin el pas; o comunicar les situacions irregulars que es detectin als ajuntaments perquè garanteixin el dret a pas i s'imposin les sancions necessàries.

Dins d'aquest marc d'accions, l'ANG ha creat també el servei "WhatsNat", per recollir les denúncies ciutadanes en relació amb el tancament irregular de camins públics. Per actuar amb precisió, s'utilitzaran eines de consulta de cartografia, dades cadastrals i l'inventari de béns municipals.

L'entitat va voler remarcar que seguirà treballant contra la privatització d'espais públics naturals, i també contra les normes que en promouen el traspàs a mans privades, "com la Llei de Costes".