L'Associació de Naturalistes de Girona (ANG) ha rebut una trentena de denúncies per delictes mediambientals mitjançant el WhatsNat, el nou servei ciutadà de vigilància ambiental, que utilitza la xarxa social WhatsApp. La gran majoria d'elles són per abocaments incontrolats de runa o plàstics tot i que també s'han detectat tales il·legals, espais on s'han realitzat canvis d'usos sospitosos o infraestructures que afecten el medi ambient.

Des d'aquest mes de maig, els ciutadans també poden utilitzar aquest canal per denunciar si localitzen camins públics que han estat tancats il·legalment. De moment ja s'han rebut dos casos i dos persones s'han ofert a treballar-hi de forma voluntària.El passat 5 de novembre, l'ANG va engegar la campanya 'WhatsNat' mitjançant la qual els ciutadans poden enviar les seves denúncies per delictes mediambientals. El projecte aprofita l'aplicació de missatgeria instantània, WhatsApp, que permet enviar tota mena de missatges de text, imatges, vídeos o àudios. El portaveu de l'entitat, Enric Cortiñas, ha explicat que des de l'inici de la iniciativa cada setmana han anat rebent denúncies. La gran majoria dels avisos són per abocaments incontrolats de runa, plàstics i altres objectes tot i que també s'han detectat delictes ambientals més greus com tales il·legals.

Activitat en zones protegides

"Hem rebut alguns avisos relacionats amb canvis d'usos forestals en espais determinats, activitats que es porten a terme en zones que són protegides o construccions que no s'estan portant a terme de la forma prevista i afecten el medi ambient", va detallar el portaveu.