Amb 14 anys, els joves entren de ple en la joventut. I molts no saben que allò que abans era una malifeta o una bretolada ara els pot dur a comissaria o al jutjat de menors. El Codi Penal és taxatiu i marca la frontera a partir d'aquesta edat. Per això, els Mossos fan per primer cop xerrades a estudiants gironins per conscienciar-los que els seus actes tindran conseqüències molt més severes que un càstig patern o una visita al director.

No es tracta de posar la por al cos, però sí deixar les coses clares. "Volem subratllar la importància de prendre bones decisions", va dir la sotsinspectora Rosa Negre. La prova pilot es fa a l'institut Montilivi i l'objectiu és estendre les xerrades arreu el proper curs.

A les comarques gironines, fa temps que els Mossos d'Esquadra entren a les aules d'institut. Hi fan tot un ventall de xerrades sobre violència masclista, drogues, Internet segura o l'ús de les xarxes socials. I precisament, totes aquestes són les que ara han fet néixer l'embrió d'una de nova. Però aquesta, a diferència de les altres, posa l'accent en els mateixos alumnes.

"Ens hem adonat que els joves no són conscients que a partir dels 14 anys ja se'ls pot imputar penalment", va concretar la sotsinspectora Rosa Negre, cap de la unitat regional de Proximitat i Atenció al Ciutadà. "Molts creuen que el Codi Penal no se'ls aplicarà fins als 16 o els 18 anys", va precisar.

Per això, amb l'objectiu de conscienciar els estudiants de l'edat en què es troba aquesta frontera, els Mossos d'Esquadra han engegat una prova pilot aquest curs. Han muntat una nova xerrada, que han batejat amb el títol "Comença el joc", i l'han portada a les classes del Montilivi, a Girona.

Aquest centre té 1.700 estudiants, dels quals 120 estudien segon d'ESO. És a dir, que aquest any ja han fet o compliran 14 anys. Des del febrer i fins ara, una patrulla dels Mossos ha anat a les quatre aules del curs per provar la nova xerrada.

Crit a la responsabilitat

"Sobretot, d'allò que es tracta és de subratllar la importància de prendre bones decisions; la idea és que aquests joves entenguin que ara ja són responsables dels seus actes, i que aquests poden tenir conseqüències", concreta la sotsinspectora. I hi afegeix: "Allò que abans es veia com una trapelleria o una bretolada, i que podia acabar en un càstig per part dels pares o una visita al despatx del director, ara els pot dur a comissaria o davant del jutjat de menors".

Durant la xerrada, es fa incís en aquell tipus de conductes que poden constituir falta o delicte. I és aquí quan a molts joves els cau la bena dels ulls. "Per exemple, alguns creuen que poden difondre imatges vexatives a través del Whatsapp o el Facebook, i es pensen que la llei només perseguirà aquell qui les ha captades", explica Rosa Negre. "O d'altres diuen que no passa res per tocar el cul a una noia, sense tenir en compte que això es pot tipificar com a abús", indica la cap de la unitat dels Mossos d'Esquadra.

Ampliar la formació

El director de l'institut Montilivi, Pere Albertí, va explicar que xerrades com aquesta contribueixen a formar els joves. "A part dels continguts curriculars com ara el català o les matemàtiques, també els hi hem de donar eines per prevenir aquelles problemàtiques que es puguin trobar en el dia a dia", va explicar Albertí.