L'Alt Empordà, seguit del Baix Empordà, la Selva i el Gironès són les comarques gironines en les quals més ajuntaments recorreran la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local (LRSAL) davant el Tribunal Constitucional. A tota la demarcació, un total de 197 ajuntaments gironins han presentat la documentació per recórrer aquesta llei.

El president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), Miquel Buch, va considerar "insòlit que tants ajuntaments ens unim contra una llei".

Segons dades de l'ACM, 197 dels 221 municipis de la demarcació de Girona s'han sumat al recurs per portar la llei estatal davant el Tribunal Constitucional (TC) -tal com ja havia informat Diari de Girona-.

El president de l'ACM, Miquel Buch, va assegurar que aquest quòrum demostra que es tracta d'una proposta que és "un clar atemptat a l'autonomia local" i, per tant, que envaeix competències municipals.

Miquel Buch va presidir ahir el Consell d'alcaldes del Gironès i va celebrar que a les comarques gironines hi hagi hagut una gran mobilització dels municipis per frenar la LRSAL.

Al Gironès, 22 municipis han presentat la documentació per recórrer la llei, mentre que n'hi ha 58 de l'Alt Empordà, 32 del Baix Empordà, 11 de la Cerdanya, 18 de la Garrotxa, 11 del Pla de l'Estany, 19 del Ripollès, 22 de la Selva i 3 de la comarca d'Osona.

"Els ajuntaments han fet la feina per fer front a la llei, que és donant suport al recurs d'inconstitucionalitat", va afirmar Buch, qui va recordar que ara estan a l'espera del dictamen del Consell d'Estat com a pas previ per formalitzar el recurs als tribunals. "Tant suport demostra que és clarament una llei retrògrada i recentralista", va exposar Buch.

En total, a Catalunya 803 ajuntaments han presentat la documentació necessària per tal de portar LRSAL al Constitucional, un 90,28% del total. En el cas de les comarques gironines el percentatge és lleugerament menor, poc més del 89,5%.