Els actes vandàlics costen cada any milers d'euros als consistoris. Els incidents que s'han registrat els últims dies a Barcelona després del desallotjament del centre okupa de Can Vies són només un exemple de l'elevada factura que han d'afrontar els ajuntaments per reparar el mobiliari urbà malmès. El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Joaquim Forn, ha xifrat en més de 155.000 euros els danys públics provocats durant les protestes al barri de Sants.

Els municipis gironins no s'escapen dels actes vandàlics. Contenidors cremats, grafits o destrosses a parcs i jardins són les senyes d'identitat del vandalisme que encareix cada any la factura del manteniment d'aquests equipaments. La factura del gamberrisme a Banyoles, per exemple, es va enfilar l'any passat fins als 87.000 euros, una xifra que representa que aquest municipi es va veure obligat a destinar uns 240 euros diaris per reparar les destrosses fetes en actes vandàlics. Segons les dades facilitades pel consistori, la partida més gran es va gastar en la neteja de grafits amb un total de 26.200 euros. Els actes vandàlics en l'enllumenat van suposar una despesa de 35.400 euros, mentre que reparar les destrosses en els jocs infantils va costar 8.500 euros als banyolins. Els actes vandàlics en el mobiliari urbà van representar aproximadament uns 12.000 euros mentre que la reparació dels contenidors -cremats o trencats- va costar uns 5.000 euros.

A Salt l'any passat es van pintar un total de 16 contenidors de la recollida selectiva, dels quals vuit havien estat cremats. Des de principi d'any, ja se n'han pintat cinc, la majoria per grafits. Un altre dels blancs més habituals del vandalisme són els parcs i jardins. El consistori de Salt ha destinat aquest any un total de 9.031 euros per la reparació d'aquests espais. D'altra banda, la reposició de l'arbrat malmès pels vàndals s'ha enfilat fins als 5.749 euros mentre que els recanvis de peces de la maquinària de reg han pujat 2.500 euros metre que s'han hagut de destinar 1.200 euros per arreglar les tanques de les àrees de joc i pipicans. Els danys per vandalisme al parc de les Deveses de Salt van suposar per a les arques municipals un total de 1.970 euros l'any passat -una factura que no inclou les hores de feina de les brigades municipals.

Des de l'Ajuntament de Palafrugell expliquen que no hi ha una partida específica destinada al gamberrisme i que no tenen comptabilitzat el cost dels actes vandàlics. El consistori de Palafrugell, a més, assegura que en els últims tres anys no han detectat un increment dels actes vandàlics i insisteix que aquests casos són molt puntuals. A Platja d'Aro tampoc saben quants diners els costa el vandalisme cada any, ja que estan englobades en les partides pressupostàries de reparació i substitució del mobiliari urbà.

A Blanes asseguren que els actes vandàlics són puntuals i tampoc tenen comptabilitzat el seu cost. Una de les partides més destacades en aquest àmbit, es va destinar a eliminar els grafits de sa Palomera. La neteja específica d'aquest conjunt rocós natural que es va encarregar a una empresa especialitzada va suposar un cost de 2.484 euros. A Girona la retirada de grafits, elements en paraments verticals o mobiliari urbà i els ?danys a elements estructurals (fanals, semàfors...) va costar 268.099 euros el 2013.