Els sindicats de CCOO, UGT i CATAC dels Bombershan convocat una vaga indefinida a partir del 20 de juny per protestar contra el decret de la Generalitat que els obliga a treballar 102 hores més cada any. Per mostrar el seu malestar per aquest decret, aprovat al març passat, i contra la precarietat de les seves condicions de treball, un centenar de bombers es van manifestar ahir a Barcelona, poques hores abans que el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, i el d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, presentessin durant la tarda al Parlament el dispositiu de la campanya forestal d'aquest estiu.

El portaveu d'UGT-Bombers, Antonio del Río, va relatar que amb la convocatòria de la vaga indefinida pretenen que la Generalitat retiri el decret, que els obliga a treballar 102 hores més cada any, amb una retribució inferior a la de l'hora de la jornada laboral habitual. Del Río va admetre que la convocatòria de vaga té sobre tot un interès simbòlic, ja que pretenen demostrar que els serveis mínims que s'acordin es corresponen ja amb les seves actuals condicions de treball. "Treballem sota mínims", va denunciar Del Río, que va advertir que la plantilla dels Bombers de la Generalitat està constituïda actualment per 2.481 efectius i que, en comptes d'ampliar personal, la Generalitat ha optat per forçar-los a treballar més hores -l'equivalent a tres guàrdies d'estiu-. En la manifestació, que s'ha celebrat sense incidents, els bombers van llançar pots de fum, van fet sonar sirenes i van desplegar pancartes amb lemes com "Conseller, dimissió", "No al decret", "102 hores més; 140 bombers menys"" i "22 % d'atur a Catalunya. Volem més bombers".

En un comunicat conjunt, UGT, CCOO i CATAC adverteixen que en la campanya forestal d'aquest estiu, davant de qualsevol situació de risc que es generi tant per a la població com per als bombers, vinculada amb les seves limitacions estructurals, assenyalaran davant els tribunals al conseller Espadaler i al govern català.

"102 bombers de més"

El conseller Espadaler per la seva banda, va reconèixer que la impossibilitat d'incrementar la plantilla de Bombers li ha portat a imposar un decret que obliga als agents a incrementar en 102 hores la seva jornada anual, entre elles tres guàrdies de 10 hores en la campanya d'estiu. Espadaler va justificar el decret, davant el qual els sindicats de Bombers han convocat una vaga indefinida en la "severa contenció pressupostària" de la Generalitat i en la impossibilitat de formular una oferta pública de noves places, en no ser considerats un servei públic essencial. El decret incrementa la jornada anual dels Bombers de les 1.688 hores actuals fins a les 1.790 hores, amb 102 hores de més, de les que trenta s'hauran de cobrir obligatòriament amb tres noves guàrdies de deu hores cadascuna per la campanya d'estiu. Espadaler va destacar que l'increment d'hores que haurà de treballar cada bomber equivalen a un augment de 102 bombers més durant la campanya: "és un sobreesforç que demanem al cos de bombers, al qual també els el retribuïm".