El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, va explicar que es preveu una campanya de calor -diferent d'una campanya de sequera-semblant a l'estiu de 2007 caracteritzada per episodis puntuals de risc amb possibles situacions de simultaneïtat de serveis. Al seu parer "no hi ha menys risc, sinó que hi ha un risc diferent". Tant Espadaler com el conseller d'Agricultura i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, van alertar que aquest estiu pot ser pitjor que el de l'any passat. Malgrat això, també van recordar que els pitjors incendis de l'any passat van ser fora de la temporada d'estiu, com el de Vilopriu, al novembre, que va suposar la meitat de les 1.058 hectàrees cremades durant tot l'any

Pel que fa als efectius humans es mantindran en 2.466, 103 menys que el 2011, últim any en que hi va haver noves promocions, a causa de les jubilacions. Aquests bombers hauran de fer 1.790 hores anuals, 102 més que les actuals, 30 de les quals seran tres guàrdies de 10 hores obligatòriament en època de campanya forestal. A això s'hi sumaran una xifra similar de bombers voluntaris i d'auxiliars forestals i membres d'altres cossos, que arribaran a 6.000 efectius.

Per la seva banda, el conseller Pelegrí va donar dades sobre els incendis del 2013, recordant que el 92% dels 602 focs forestals va cremar el 6% de la superfície. En total es van cremar poc més de 1.000 hectàrees, cosa que suposa el quart millor any del segle. El 36% dels focs van ser causats per negligències, davant del 41% del 2012, i un 25% haurien estat intencionats. Però on va fermés èmfasi Pelegrí va ser en la necessitat de netejar bé les franges boscoses prop d'habitatges i en reaprofitar la massa forestal per fer biomassa.