Una empresa ja havia notat pudor de podrit en l'adjudicació que el Consell Comarcal de la Selva va fer a GRS Arc Local en matèria d'"Assistència tècnica, suport administratiu i assessorament especialitzat en gestió tributària, gestió cadastral, recaptació i inspecció". Corria l'any 2006 però ATC-SIG SL sospitava que l'organisme provincial vestia de legalitat una martingala que entregava aquest servei a GRS de ?forma monopolística -contracte per 10 anys amb possible pròrroga fins als 25-. Sens dubte, era un ?blindatge d'un servei econòmicament molt rendible durant una generació.

El 7 de setembre de 2010, el Jutjat Contenciós-Administratiu número 2 de Girona va declarar nul el plec de clàusules d'aquest concurs "per no ser conforme a dret" i, per tant, anul·lava també l'adjudicació del contracte a GRS obligant el Consell Comarcal a tornar a iniciar el procediment. L'organisme va acatar la resolució judicial, i el 3 de maig de 2011 GRS va tornar a guanyar el contracte. Però els investigadors del cas Manga poden "demostrar" que en aquesta segona convocatòria del concurs les dues empreses que hi van participar no ho van fer "en igualtat d'oportunitats" i que GRS va ser afavorida pel Consell Comarcal, que li va facilitar "informació exclusiva sobre el concurs, coneixia les clàusules administratives i tècniques que el regulaven abans de la seva aprovació i publicació, i a més va participar activament en l'elaboració d'aquestes".

El Servei de Vigilància Duanera (SVD) disposa de nombrosa ?documentació, que ha remès a la jutgessa instructora del cas, Pilar de Lara, que demostrarien aquest tracte de favor de l'organisme comarcal a l'empresa GRS que "lluny de ser excepcional, és una cosa tristament normativa". I en el present cas, demostra que els responsables de l'empresa -Josep Maria Franch ?Carcereny i Alexandre Ros Valls- van tenir accés a les condicions del ?procediment perquè "van participar activament en el seu redactat, suggerint modificacions, celebrant ?reunions amb els responsables del Consell Comarcal de la Selva i dirigint tot el procés d'un concurs ?públic en el que no haurien hagut de participar per permetre la lliure concurrència a altres empreses".

Les proves

Els correus que l'apoderat de GRS -Josep Maria Franch Carcereny- va enviar al secretari del l'ens comarcal -Marià Vilarnau-, al gerent -Joan Burjachs (CiU)-, a un parell d'advocats privats, al seu soci i a diversos empleats de l'empresa ?delaten l'existència d'intercanvi d'informació privilegiada i suggerències per incloure o modificar el plec de clàusules administratives del ?concurs en qüestió. Hi ha exemples:

16 de desembre de 2010: Franch li explica a Ros que ha "revisat el plec de clàusules administratives que els hi va donar Marià [secretari de l'ens] la setmana passada".

22 de desembre de 2010: Franch li escriu a Ros que "en el marc de les observacions que estem fent al CCS sobre l'esborrany del plec de clàusules administratives que ens heu passat, la Olvi [Olvido Pineño Herreros, Cap del Departament de Gestió Cadastral de l'ens comarcal] em comenta la clàusula 31"

31 de gener de 2011: el secretari del Consell remet a l'apoderat de GRS els plecs "tal com està proposat que s'aprovin demà al ple".

Però la policia també va trobar al despatx de l'apoderat de GRS fulls manuscrits amb informació sobre reunions mantingudes amb responsables del Consell Comarcal i els punts a tractar, acords o posicions d'entesa aconseguits abans i després d'alguna adjudicació. Igualment, va confiscar documents del plec de condicions tècniques i clàusules administratives del concurs en qüestió amb esborranys que tenien anotacions manuscrites sobre aspectes a modificar o reconsiderar. Material "probatori que la direcció de GRS Arc Local va estar en possessió del plec de clàusules reguladores del concurs abans de la seva publicació i del contracte amb el Consell Comarcal de la Selva abans de ser adjudicat a cap licitant, i que la direcció de GRS va participar i influir en l'elaboració d'ambdós textos".

En la primera adjudicació del concurs -que va quedar anul·lada-, els responsables polítics i tècnics de l'ens comarcal eren Jordi Iglesias Salip (CiU) en qualitat de president; Jaume Figueras Coll (CiU) com a gerent i Jesús Ciuró Petit, secretari. No obstant, la policia no té cap dubte que Robert Fauria (CiU) -en llibertat provisional- va participar amb ells i els responsables de GRS "en reunions preparatòries d'estratègies de nous concursos" quan va posar-se al capdavant de l'organisme l'any 2007.