El Centre d'Estudis de Biologia de la Conservació Aquàtica i Terrestre (CEBCAT)-La Balca, una empresa Start-Up de la Universitat de Girona, ha dissenyat i ja ofereix la primera aplicació per a telèfons mòbils intel·ligents que identifica els arbres de Catalunya. Aquesta guia, anomenada BioCerca, ja es pot descarregar de manera gratuïta a Internet i disposa d'un catàleg amb 165 espècies diferents -autòctones i forànies- i 1.500 fotografies.

Darrere aquest projecte hi ha els doctors en Biologia Sandra Saura i Lluís Benejam, els quals estaven vinculats a la UdG quan van crear el CEBCAT-La Balca (el 2008). Des de la seva empresa, els científics treballen en l'àmbit de la biologia de la conservació aquàtica i terrestre, amb l'objectiu de combatre la pèrdua de diversitat i defensar les espècies amenaçades.

Una de les seves sòcies fundadores, Sandra Saura, va explicar que a Catalunya no hi havia cap guia d'identificació d'arbres per a telèfons mòbils, un buit que ara BioCerca cobreix. Aquesta aplicació ja es pot descarregar gratuïtament a la botiga de GooglePlay i s'adreça a "qualsevol usuari que pugui tenir un smartphone", tal com va explicar Saura, qui va assenyalar que "utilitza un vocabulari planer, no tècnic, perquè no està pensada per a biòlegs".

Un cop descarregada, l'aplicació es pot utilitzar sense necessitat d'estar connectat a Internet i ofereix dues possibilitats. D'una banda, és possible identificar els arbres que l'usuari té al davant a partir de preguntes sobre la mida, la forma o d'altres característiques de les seves fulles. Aquestes dades permeten arribar a una fitxa informativa, amb fotografies i text.

L'altra opció de BioCerca requereix conèixer el nom de l'arbre, sobre el qual es pot aconseguir informació accedint a un llistat. Aquesta llista no es limita a les espècies autòctones, sinó que també n'inclou de forànies perquè -segons va aclarir la biòloga- estan implantats en molts parcs i jardins del país.

Sense subvencions

El desenvolupament de l'aplicació BioCerca s'ha fet sense disposar de cap subvenció pública ni projecte finançat. Sandra Saura va remarcar que la iniciativa "ha tirat endavant amb l'esforç i el temps" dels responsables d'aquesta petita empresa.

Per aquest motiu, a través del web del CEBCAT-La Balca es dóna un número de compte per ingressar-hi donacions si l'aplicació es troba "interessant i vols donar-hi suport" -s'apunta.