La presència permanent del mosquit tigre a Girona. La possible importació de malalties tropicals per part de viatgers i immigrants. I una manca de recursos per part de la Generalitat i la deixadesa d´alguns Ajuntaments per mantenir a ratlla aquests insectes. Són els «ingredients» d´un còctel que pot suposar la propagació a gran escala de malalties com el Dengue o la Chikungunya, aquesta última detectada fa pocs dies a Lloret.

El Servei de Control de Mosquits va avisar que a Girona es donen actualment aquests «ingredients ». L´ens té un conveni amb la Diputació de Girona a través del Dipsalut per oferir assessorament i formació per combatre el mosquit tigre -aedes albopictus-. Però aquí s´acaba la cosa. El seu director, Eduard Marquès, va lamentar que la Generalitat no els cedeix -«ni ha cedit mai»- cap euro per portar a terme les actuacions de prevenció i control.

A més, ja fa temps que el Servei de Control denuncia que molts Ajuntaments de la demarcació tenen molt descuidada la seva política de prevenció del mosquit tigre, «tot i que Dipsalut ofereix accions de sensibilització i formació de tècnics municipals».

Segons Marquès però, el problema de fons és que la responsabilitat de prevenir l´expansió dels mosquits recau exclusivament en els consistoris. I aquests actualment, com totes les administracions, «no estan passant per un bon moment econòmic». Això porta a moltes administracions locals a deixar de destinar partides econòmiques a accions de control i prevenció de mosquits.

«Fa anys que estem sols. Portem més de 30 anys treballant amb els ajuntaments i les nostres actuacions han permès controlar el mosquit tigre. Però la Generalitat en aquest temps no ens ha ajudat ni amb un euro» es queixa el director del Servei de Control de Mosquits.

Risc «baix» al juny

Tot i el risc de contagi que hi pot haver, Marquès va matitzar que en aquesta època de l´any el risc de propagació de malalties tropicals a través del mosquit tigre és «molt baix», ja que l´activitat d´aquest insecte no ha arribat al seu màxim exponencial. El Dipsalut, l´òrgan encarregat de finançar i contractar els serveis del Servei de Control de Mosquits, va explicar que les accions de sensibilització i formació dels tècnics municipals estan oberts «a tots els ajuntaments que ho sol·licitin».