Una tesi de la Universitat de Girona, realitzada per Toni Font, alerta de la pressió que la pesca recreativa exerceix a la Costa Brava i, sobretot, a les àrees marines protegides. La investigació conclou que aquest tipus de pesca pot tenir efectes biològics i ecològics en les poblacions de peixos i en els ecosistemes marins.

Font va defensar la tesi doctoral "Impactes biològics i característiques socioeconòmiques de la pesca recreativa a les àrees marines protegides de la Mediterrània: implicacions per a la gestió del medi marí", dirigida per l'investigador Josep Lloret, del Grup de Recerca en Biologia Animal de la UdG.

L'autor de la tesi va destacar la importància de les àrees marines protegides en la conservació de la biodiversitat, motiu pel qual demanar millorar la gestió i l'educació ambiental en unes zones molt freqüentades pels pescadors recretatius. Toni Font va advertir dels seus efectes en les espècies vulnerables; de les conseqüències dels ploms, fils o hams sobre els ecosistemes; de l'ús d'espècies exòtiques com a esquers; o del fondeig de les embarcacions en hàbitats sensibles i d'interès europeu, com el Cap de Creus. "Tot plegat, magnificat pel fenomen del furtiu que té lloc en moltes àrees costaneres i, encara, pel possible increment de la pesca de subsistència", va afegir Font.

Ell mateix va posar de manifest l'impacte econòmic que suposa la pesca recreativa, que sustenta "indústries i serveis adjacents i que, per tant, genera ocupació". L'investigador va demanar tenir en compte aquest factor a l'hora d'establir-ne la gestió.