El Col·legi de Metges ja té nou president. L'anestesiòleg de l'hospital Trueta Josep Vilaplana, és la persona que els col·legiats gironins han escollit per liderar la institució durant els propers quatre anys. Vilaplana ha guanyat amb el 40% dels vots als seus competidors, el forense Narcís Bardalet -derrotat per només 33 vots de diferència- i l'oftalmòleg Joan Felip.

En aquesta ocasió han exercit el seu dret a vot un total de 679 metges, el 26,52% del cens -amb 16 vots en blanc per la comissió permanent, i 33 vots blancs pels vocals-. És una participació menor a la de fa quatre anys. Llavors, més de mil professionals van anar a les urnes per posar fi a una de les etapes més convulses del Col·legi. Tanmateix, aquests gairebé 700 vots suposen una xifra major a la mitjana històrica inferior al 10%. Així la llista de Vilaplana va obtenir 272 vots, Bardalet es va quedar a les portes amb 239 vots mentre que Felip en va recollir 152.

El vencedor, que va comparèixer poc abans de les 8 del vespre a la seu del Col·legi, va mostrar-se "molt content i molt honorat" d'haver estat escollit president i va agraïr la participació dels seus dos rivals a les eleccions. En aquest sentit, va emplaçar tant a Bardalet com a Felip a participar en les decisions que prengui la nova junta i a aportar la col·laboració necessària. El nou president va reiterar la seva voluntat de fer un col·legi que sigui "més obert, més útil i més proper per a tothom" i va admetre mostrar-se "espantat pel repte però amb ganes".

Els seus competidors van admetre esportivament la derrota i van felicitar Vilaplana pels resultats. Felip va anunciar que estudiarà l'oferta de Vilaplana i que la seva candidatura està oberta a la participació. Bardalet va oferir "lleialtat institucional" i col·laboració al nou equip de govern.

Els tres candidats van mostrar-se una mica sorpresos per la baixada de participació en relació a les eleccions anteriors. Vilaplana va destacar que "ens hagués agradat una participació més elevada, és una de les coses que intentarem millorar aquesta legislatura".

La llista guanyadora la completa Josepa Miró com a vicepresidenta, Carme Busquets com a secretària, Rafael Fuentes com a vicesecretari i Teresa Mir com a tresorera. En ser llistes semiobertes, els vocals s'escolliran d'entre tots els presentats per les candidatures. Els cinc més votats ahir van ser Carolina Roig, Manel Vancells, Sílvia Bover, Anna Presas i Albert Molins, tots pertanyents a la llista de Vilaplana. Amb la presidència a la butxaca, Vilaplana deixarà previsiblement de ser portaveu a Girona del sindicat corporatiu Metges de Catalunya, càrrec que ostentava des de feia anys.