Un total de 106 punts de venda, entre casetes i locals, vendran productes pirotècnics a la província de Girona per a la revetlla de Sant Joan. D'aquesta manera, s'augmenten en 19 els punts de venda de petards a la demarcació, cosa que suposa que la Delegació del Govern espanyol ha donat autorització a un 22% més de llocs de venda.

Per poder tenir permís, els punts han de comptar amb l'emissió d'informe per part de l'Àrea d'Indústria de la Delegació del Govern a Catalunya i de la Intervenció d'Armes i Explosius de la Guàrdia Civil. I a més, cal comunicar a l'ajuntament corresponent on ?s'ubi?carà la caseta.

Durant la revetlla es faran diversos esdeveniments amb focs artificials i aquells que superen els més de 100 quilos de barreja explosiva necessiten d'un permís i els de menys -entre 10 i 100 quilos- cal notificar-ho a la Subdelegació del Govern corresponent. A tota la província es preveuen sis esdeveniments autoritzats amb focs artificials amb un total de 869,6 quilos de barreja explosiva. També hi ha previstos dos espectacles tradicionals de trabucaries i un amb correfocs i diables.

Arreu de Catalunya, la Delegació del Govern ha autoritzat 1.188 punts de venda de pirotècnia, 160 més que l'any passat, cosa que representa un increment del 15,5%.

Quant al nombre d'espectacles de focs artificials, se n'han autoritzat 144 que dispararan fins a 20 tones de material explosiu.

S'acaba la crisi pirotècnica

Els venedors de petards, per la seva banda, comencen a veure el final de la crisi i per aquest any esperen augmentar les vendes entre un 5 i un 10% respecte a l'any passat a tot Catalunya, segons va explicar el responsable del sector i propietari de Petards CM, Josep Maria Vilardell. "Tenint en compte les vendes de principis de mes, sembla que comencem a remuntar després de sis anys de baixada i baixada", va comentar.

Les bombetes, les bengales, els trons i les fonts són els productes amb més sortida i cada cop es van imposant més els petards de llum als de soroll. Això s'explica en part perquè a Catalunya es produeix una venda "familiar", que engloba entre el 60 i el 70% del total.

La caiguda acumulada en la venda de petards des del 2009 és del 50%. Després de sis anys de crisi, sembla que el sector comença a recuperar-se. Aquest Sant Joan esperen que hi hagi un 10% més de petards als carrers i que les famílies s'animin a comprar el producte, acompanyat de la coca en l'apartat gastronòmic, característic de la Revetlla de Sant Joan.

La mitjana de venda és d'entre 20 i 30 euros per persona o família. Vilardell va celebrar que a Catalunya hi ha la tradició que tothom consumeix petards per Sant Joan i això ha permès mantenir la mitjana de venda.

En zones on abans es gastava moltíssim s'ha vist més afectació però, en canvi, les famílies que gastaven uns 30 euros han mantingut la despesa.

Gairebé el 70% d'aquests vendes corresponen a famílies, principalment pares o avis que van a comprar els petards al fill o nét. Això explica que els productes amb més sortida siguin les bombetes, les bengales, els trons o les fonts, un producte que va guanyant territori any rere any.