Davant el retard en la planificació del pla i la manca de recursos per part de la Generalitat, la Diputació de Girona va aprovar en un ple extraordinari la creació d'un nou conveni i l'anulació de l'anterior, que havien acordat l'octubre pel finançament del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) per al període 2013-2017. El nou conveni només té en compte la línia de reparacions, manteniment i conservació. La Diputació aportarà al PUOSC 4,1 milions d'euros per al 2014 i 2015. Per fer-ho possible, l'ens ha aprovat durant el mateix ple l'expedient d'un crèdit, finançat amb el romanent de tresoreria.

L'octubre del 2013, el ple de la Diputació de Girona va signar i acordar un conveni amb la Generalitat referent al finançament del PUOSC que tenia previst destinar 16,4 milions d'euros per al període 2013-2017, que es distribuïen en 4,1 milions d'euros cada any. Aquest conveni, per primer cop, constava de dues línies. Per un costat la línia d'inversions per obra nova, i per un altre, la de manteniment, reparacions i conservació.

Davant els retards pel que fa a la planificació del conveni i lamanca de recursos" - com va explicar el president de la Diputació de Girona, Joan Giraut- l'ens supramunicipal va decidir extingir aquell conveni i crear-ne un de nou que només consta d'una línia, la vessant de reparacions, manteniment i conservació.

Això significa que desapareix la línia d'ajudes pel que fa a inversions o obres noves i tots els diners es destinaran a treballs de reconstrucció o manteniment. Una decisió que la Diputació va aporvar ahir en un ple extraordinari que es va fer en menys de mitja hora.

Així, la Diputació de Girona aporta 4,1 milions d'euros per als anys 2014 i 2015, repartits en 2.050.000 euros cada any. Segons han explicat fons de la Diputació de Girona, la Generalitat també aportarà 4 milions d'euros cada any. En principi, la situació es mantindrà fins al 2015, serà llavors quan la Diputació de Girona es decidirà si es manté aquest sistema.

Per fer possible l'aportació econòmica de 2014, el ple també va aprovar inicialment l'expedient d'un crèdit extraordinari de 2.050.000 euros -que té un informe favorable d'Intervenció- i que s'ha finançat amb romanent de tresoreria per a despeses generals. Tal com destaquen des de l'ens, el crèdit s'ha fet ara per poder atendre les despeses que no es poden demorar fins a l'exercici vinent i per a les quals no hi ha cap consignació pressupostària. A més, el nou conveni preveu que la Generalitat delegui a la Diputació de Girona la gestió del seu pla específic, que manté al llarg del quadrienni 2014-2017, i està dotat amb 16 milions d'euros. D'aquesta manera, la Diputació assumirà la gestió econòmica i administrativa dels projectes del pla.

Crítiques del PSC

El ple i els acords es van portar a terme sense entrebancs, però amb tensió. L'alcalde de Riudarenes, Jordi Gironès, del grup socialista, va criticar "el comportament i la manca de responsabilitat que ha demostrat el Govern durant aquest temps. Pensem que seria bo que el Departament de Governació demanés disculpes públicament als ajuntaments que han fet un esforç molt gran creant memòries, projectes i temps. No és suficient dir que no es tira endavant", va explicar. Almenys un reconeixement i un acte d'humilitat i respecte a les institucions locals per haver-nos fet perdre el temps i la paciència", va afegir.

En aquest sentit, Gironès va assegurar que no es refia ni confia" en el Departament de Governació de la Generalitat. "No pot anar tant alegrament pel món afectant qüestions que tenen en compte la bona imatge, expectatives i esperances del municipis i volem dir com anècdota que potser millor no enviem els 2 milions d'euros sinó que ens enviïn ells els quatre milions", va comentar.

El president de la Diputació, Joan Giraut, va coincidir amb el fet que el canvi i manca de recursos ha estat "una decepció", però ha deixat clar que "en cap cas" consideren que la Generalitat ha actuat malament en aquest sentit. "Som conscients de l'esforç, la dedicació, el sacrifici i la voluntat del Departament de Governació perquè això pogués tirar endavant i han estat unes circumstàncies i uns recursos econòmics que no han pogut acabar d'arribar a la Generalitat que han impedit això", va explicar Giraut.

El vicepresident de la Diputació de Girona, Xavier Soy, també va aclarir que si qualsevol municipi vol fer canvis d'obres o algunes variacions a causa del canvi de conveni i la nova situació, ho podrà fer sense problemes. Fonts de l'ens supramunicipal gironí apunten que és possible que la situació que s'ha produït a les comarques gironines es repeteixi en altres demarcacions i que es creïn nous convenis amb les altres Diputacions d'arreu del territori català.