La Diputació de Girona va presentar a Sant Feliu de Buixalleu el nou dispositiu de vigilància contra incendis de les Agrupcions de Defensa Forestal. En total, l'ens supramunicipal aporta una partida de 122.400 euros que servirà per mobilitzar onze vehicles i unes 40 persones que vigilaran les zones de màxim risc, informaran els ciutadans i participaran o ajudaran en les tasques d'extinció.

En concret, la línia econòmica de la Diputació de Girona servirà per crear nous equips de personal que treballaran vigilant les zones boscoses. Des de les diverses federacions d'ADF han comentat que permetran mantenir vigilants i punts de guaita a indrets com ara el castell d'Hostalric, el castell de Montsoriu o un dispositiu especial a Palamós.

El coordinador de la Federació ADF Les Gavarres, Gaspar Segués, va explicar que les previsions per aquest estiu "no són molt favorables". A més, subratlla que existeix una manca de gestió de l'entorn forestal i que els veïns que viuen prop dels boscos no són prou conscients que habiten en una zona de risc.

Més de cinquanta voluntaris i membres de les diferents associacions de defensa forestal d'arreu de les comarques gironines es van trobar a Sant Feliu de Buixalleu durant la presentació del dispositiu de vigilància contra incendis que promou la Diputació de Girona. En concret, hi van participar l'Associació d'Agrupacions de Defensa Forestal (ADF) de l'Alt Empordà, les Federacions d'ADF de la Selva i la Federació d'ADF de les Gavarres-Ardenya i Cadiretes- Montgrí.

El dispositiu, que permet millorar la gestió i comunicació entre els diversos cossos d'emergència, posa especial atenció a les zones d'interès natural -com parcs i espais inclosos dins la Xarxa Natura 2000- que majoritàriament es troben a l'Alt Empordà, les Gavarres i el Montseny. Es tracta d'espais inclosos dins dels perímetres de protecció prioritària amb els quals treballen les ADF i els Bombers de la Generalitat.

Vint anys de col·laboració

El vicepresident de la Diputació de Girona, Miquel Calm, ha assenyalat que fa més de 20 anys que l'ens col·labora amb els ADF i que, en termes generals, destina 2,7 milions d'euros en projectes de prevenció d'incendis com per exemple realitzant franges perimetrals a les urbanitzacions a tocar dels boscos, potenciar la biomassa o creació de tallafocs. "Els ADF són els efectius que estan més sobre el territori, els primers que moltes vegades arriben al lloc i apaguen els petits focs que es produeixen i nosaltres no ho sabem", va explicar.

Segons va comentar el vicepresident, la ciutadania "desconeix" la gran feina que realitzen les ADF. "La seva figura és clau i hem de tenir en compte que la majoria d'ells són voluntaris", va assenyalar. Aquesta partida pel dispositiu d'estiu es suma als més de 100.000 euros que la Diputació destina anualment a les ADF.

"Pel que fa a la nostra zona, el dispositiu ens permetrà incorporar dos vehicles que recorreran tot l'espai de les Gavarres del Baix Empordà i el Gironès", va comentar el coordinador de la Federació d'ADF Les Gavarres, Gaspar Segués. Des del col·lectiu assenyalen que les principals problemàtiques que han d'afrontar són la manca de gestió forestal i la poca conscienciació que tenen els ciutadans sobre els perills i les conductes de risc. "La gent que viu a les urbanitzacions a tocar dels boscos no està prou sensibilitzada i no és conscient que viu en un lloc de risc, la gestió forestal comporta molta feina, sabem que és complicat gestionar els recursos però la població també ha de tenir-ho clar", va explicar.

Segués va comentar que la previsió per aquest estiu "no és favorable" tot i que les últimes pluges dels darrers dies han ajudat a mantenir els boscos més humits. "Potser començarem la temporada de màxim risc a partir del 15 de juliol, això si no bufa la tramuntana i ens complica la cosa", ha afegit. El coordinador també va destacar la millora que han registrat amb l'arribada de càmeres de vigilància situades en indrets concrets per controlar els boscos. "Ens ajuden molt, compensa la manca de guaites i podem conèixer la situació a l'instant", va subratllar.