Els Mossos d'Esquadra van comissar prop de 2.500 grams de corall vermell a Palamós perquè no tenia la mida mínima reglamentària, que és de set mil·límetres de diàmetre, segons estableix la llei. A més, segons va informar la policia catalana, l'embarcació no duia el llibre de registre de corall expedit pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació.

Els fets es van produir el 19 de maig, quan una patrulla de l'Àrea Regional de Medi Ambient de Girona va realitzar un control de pesca de corall al Port de Palamós. Els agents tenien coneixement que una de les barques que arribava al port es dedicava a la pesca de corall. En realitzar les comprovacions oportunes, els agents van constatar que l'embarcació no duia el llibre de registre de corall expedit pel Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació i que part de la captura que els van mostrar els dos corallers no donava la talla mínima estipulada per llei (7 mm de diàmetre).

Davant les evidències, els agents van realitzar un primer comís preventiu per tal de fer un primer pesatge i mesuratge de cada peça de corall a la comissaria de la Bisbal d'Empordà amb l'assistència d'una inspectora de la Direcció General de Pesca i Afers Marítims. Un cop mesurat i pesat, el resultat fou que 770 grams del total de corall comissat era de mida antireglamentària.

Els dos pescadors es van acollir al dret de demanar que es realitzés un segon mesuratge i pesatge amb inspectors del Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient. El segon pessatge i mesuratge va constatar que un dels pescadors havia capturat un 24% del total de la caputra per sota la mida reglamentaria i l'altre pescador superava un 19% de la seva captura per sota la seva mida.