La Generalitat tirarà endavant aquest any treballs de millora a les carreteres gironines per un valor de 25,5 milions d'euros. Aquestes actuacions s'emmarquen dins de les intervencions que ha tret a licitació el Departament de Territori i Sostenibilitat arreu de Catalunya per un valor de 90 milions d'euros. Els treballs afectaran a un total de 4.000 quilòmetres de vies entre les quatre províncies i està previst que durin un període de tres anys.

A les comarques gironines, les actuacions es duran a terme en tres àmbits diferents. En total, s'intervindrà en més de 800 quilòmetres. D'una banda, es destinaran 5,4 milions d'euros a la zona de Bianya, on es veuran beneficiades les carreteres C-26 (que uneix les Lloses amb Ripoll); la C-153, la C-162 i la GI-524.

En l'àmbit de conservació de Girona, es farà el manteniment de 525 quilòmetres de via a la C-31 (l'eix de la Costa Brava Centre); la C-66 (que uneix Palafrugell amb Besalú); i altres vies més petites com la C-252, la C-260 i la GI-203.

D'altra banda, les actuacions de Territori i Sostenibilitat també beneficiaran la zona de Vidreres, ja que s'intervindrà per millorar una via de gran capacitat com la C-63 i una de més petita com la GI-682.

En total, a les comarques gironines es destinaran 25,5 milions d'euros. Això suposa un 28,3% de tot el que s'invertirà a Catalunya, que arriba als 90 milions. La demarcació que concentra la majoria de les actuacions és Barcelona, amb 30,6 milions d'euros; seguida de Lleida, amb 13,2; el camp de Tarragona, amb 13,1; i les Terres de l'Ebre, amb 7,3.

Calçada i senyalització

Segons informava ahir el Departament de Territori i Sostenibiltiat, les actuacions que surten a licitació tenen com a objectiu garantir "un nivell òptim de servei de la xarxa" i afavorir la seguretat mitjançant la conservació de diferents elements de les carreteres.

En aquestes actuacions, doncs, s'actuarà per millorar el control i manteniment de l'estat de la calçada; la senyalització vertical i horitzontal; les barreres de seguretat i l'abalisament; el servei d'atenció i ajuda a la vialitat 24 hores els 365 dies l'any i les tasques de vialitat hivernal.

Els factors que s'han tingut en compte per determinar quin percentatge de la inversió que es destina a cada àmbit de conservació són l'extensió i trànsit de la xarxa viària gestionada o les característiques i condicions climatològiques de l'entorn, que tenen influència en els treballs de manteniment i de vialitat necessaris.

Des de la Generalitat van informar ahir també que properament es licitaran noves actuacions de manteniment, si bé cap d'elles afectarà a les comarques gironines. Els 34 milions d'euros es destinaran a vies d'Igualada, Esterri d'Àneu, Lleida i Tremp.