L'aplicació per a mòbils i tauletes desenvolupada pel Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), que s'ha provat a Catalunya, s'ha estès ara a tot Espanya perquè els ciutadans puguin informar sobre la presència d'aquest insecte i poder fer un mapa i un seguiment per eradicar-los.

L'aplicació per a mòbil (app), anomenada Tigatrapp, ha estat desenvolupada pel grup d'investigació del Laboratori d'Ecologia en Moviment (MoveLab) del Centre d'Estudis Avançats de Blanes del CSIC, que, amb aquest projecte de 'ciència ciutadana', pretén crear el primer mapa web de mosquit tigre a Espanya.

L'aplicació Tigatrapp permet que els ciutadans recullin dades cada vegada que veuen un mosquit tigre i els transmetin al CSIC. Com l'aplicació registra la posició, el sistema permet fer un mapa de presència del mosquit tigre i participar en l'estudi de la seva dispersió.

El mosquit tigre (Aedes albopictus) és una espècie invasora que prové del sud-est asiàtic, que habita i cria en zones urbanes i que és potencial transmissor de malalties víriques tropicals (com el Dengue i la Chikungunya), a més de ser molt molest per les seves agressives picades.

Va ser vist per primera vegada a Sant Cugat del Vallès (Vallès Occidental) el 2004 i des d'aleshores s'ha estès a molts municipis de Catalunya i més recentment a València, Balears i Múrcia.

Com principalment viu en cases, jardins o balcons és complicat fer un seguiment i control i per això els científics han dissenyat el Tigatrapp, que permet que aquesta tasca, tradicionalment delegada als tècnics de l'administració i els científics, pugui ser compartida per la ciutadania.

Ràpida dispersió

El mosquit tigre és petit i vola poc però, malgrat això, es dispersa molt ràpidament, per la qual cosa es creu que una de les maneres que té per aconseguir-ho és amagant-se en els vehicles, atret per diòxid de carboni, les altes temperatures i els racons foscos de l'interior d'un cotxe. La informació que els ciutadans aportin a través d'aquesta aplicació permet fer un mapa en temps real de la presència de l'insecte.

"Atrapa el Tigre" va sorgir a l'estiu de 2013 a Girona, com projecte pilot i gràcies a l'experiència acumulada s'ha comprovat que la col·laboració ciutadana podia ser una eina útil tant per a la investigació com per a la gestió i el control d'aquesta espècie.

"De fet, els participants no només formen part d'un projecte d'investigació, sinó que adquireixen coneixements necessaris per aplicar mesures preventives a les llars particulars", va comentar Frederic Bartumeus, professor d'investigació ICREA del CSIC. Per estendre l'ús de l'aplicació a tot el territori espanyol, el CSIC ha organitzat tallers per fomentar la transferència de coneixements i intercanvi entre científics i ciutadans amb activitats presencials a Catalunya, València, Illes Balears, Múrcia i Madrid.

Aitana Oltra, coordinadora del projecte, va explicar que "en aquests tallers i xerrades, es mostrarà com utilitzar Tigatrapp, aprenent tot el necessari per reconèixer el mosquit tigre i els seus llocs de cria". Tot i això, no és imprescindible assistir a un taller per descarregar l'aplicació i participar, ja que en el web del projecte "Atrapa el tigre", apareix tota la informació necessària. "De fet, qualsevol ciutadà de qualsevol població hi pot participar, si ho desitja", va indicar Oltra, que va recordar que l'aplicació està disponible per a dispositius Android, i aviat també ho estarà per a altres dispositius mòbils com iOS.