Mal mes de maig per als hotels gironins, que és d'esperar no sigui un auguri del que es prepara per a l'estiu. Les pernoctacions als establiments hotelers gironins van caure al maig un 9%, a causa sobretot de la disminució del nombre de turistes estrangers. En canvi, a Catalunya la caiguda ha sigut més moderada (del 1,36%), i al conjunt de l'Estat han crescut un 1,4%.

El mes de maig els hotels gironins van assolir 937.085 pernoctacions, un 9% menys que un any enrere. El descens ha tingut lloc a causa del turisme estranger, que ha passat de les 780.854 pernoctacions de maig de 2013 a les 691.391 d'aquest any: un descens de l'11,5%. En canvi, les pernoctacions de turistes espanyols s'han mantingut força bé, passant de les 246.940 a les 245.694, segons dades donades a conèixer ahir per l'INE.

Cauen un 1,36% a Catalunya

L'arribada de turistes espanyols a establiments hotelers de Catalunya durant el mes de maig ha crescut un 5,3% mentre que els turistes estrangers només ho han fet en l'1,3%. El conjunt d'arribades s'ha incrementat en un 2,6%, segons les xifres publicades per l'Institut d'Estadística espanyol. Però pel que fa a les pernoctacions -que és al cap i a la fi la dada que indica l'ocupació dels llits- , s'ha registrat una caiguda de l'1,36% en comparació amb el maig de l'any passat, un descens que s'ha produït per la disminució de pernoctacions de turistes ?estrangers que cauen el 2,6% mentre que les nits contractades per espanyols creixen el 2,6%. El comportament negatiu dels turistes estrangers -un fet similar al de Girona però amb menys brusquedat- ha fet que el conjunt del nombre de pernoctacions caigui en l'1,36%.

Els resultats acumulats dels primers cinc mesos d'aquest any també indiquen una recuperació important del turisme espanyol que visita Catalunya i contracta nits en hotels. Això s'observa perquè les nits passades per espanyols han augmentat els cinc primers mesos de l'any en un 7,73% i els residents fora de l'estat espanyol han crescut l'1,27%. Sumats els espanyols i els estrangers, les pernoctacions s'han incrementat el 3,32% fins al mes de maig.

Aquest comportament més favorable del turisme espanyol en nombre de pernoctacions no s'havia registrat els últims anys de crisi, quan era el turisme estranger el que agafava el protagonisme de les pernoctacions.

També en relació amb els cinc primers mesos de l'any, i només tenint en compte l'entrada en els hotels, el nombre de viatgers s'ha incrementat el 3,81%. D'aquest augment, el turista resident a l'estat espanyol ha crescut el 6,47% i el resident a l'estranger ho ha fet en el 2,10%, sempre segons les dades facilitades per l'enquesta d'ocupació hotelera de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

En el conjunt de l'Estat espa?nyol, el mes de maig s'han registrat un total de 26,7 milions de pernoctacions en establiments hotelers, cosa que suposa un augment de l'1,4% en relació amb el mateix mes de l'any passat. Les pernoctacions de viatgers residents a l'estat espanyol creixen el 4% i les dels estrtangers ho fan en un 0,2%.

En relació amb els cinc primers mesos de l'any, les pernoctacions s'han incrementat el 4,3% en comparació amb el mateix període de l'any passat.

Canàries al capdavant

Canàries, amb més del 62,2 % de les seves places hoteleres ocupades, Balears, amb el 59,9%, i Madrid, el 57,8%, van ser les autonomies amb més grau d'ocupació de places hoteleres al maig, segons l'Institut Nacional d'Estadística.

En les seves dades sobre conjuntura turística hotelera relatives a aquest mes assenyala que les pernoctacions en establiments hotelers van augmentar un 1,4 % al maig respecte al mateix mes de 2013, i els hotels van ingressar 38,3 euros per habitació disponible.

Segons l'INE, el principal destí dels viatgers estrangers va ser Balears, amb un 30,2% del total de pernoctacions.

En aquesta comunitat les pernoctacions d'estrangers van disminuir un 6,8% respecte al maig del 2013.

Al maig es van tapar el 51,7% de les places ofertes, amb un augment anual de l'1,1%. El grau d'ocupació per places en cap de setmana va pujar un 3,1% i es va situar en el 59,1%.